Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Sinfonietta Rīga dosies Lietuvas koncerttūrē

Ēriks Kibermanis, 08.12.2009. 13:57

Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga kopā ar lietuviešu solistu Daumantu Kirilausku Baltijas valstu sadarbības projektā dosies koncerttūrē pa Lietuvu. Tās iesākums būs koncerts Rīgā, Lielajā ģildē, 9. decembrī plkst. 19:30. Pēc tam orķestris 10. decembrī uzstāsies Klaipēdas koncertzālē, 11. decembrī Kauņas filharmonijas koncertzālē, bet tūres noslēgumā – 12. decembrī koncertēs Lietuvas filharmonijas koncertzālē Viļņā.
Sinfonietta Rīga dosies Lietuvas koncerttūrē

Koncertā tiks atskaņots Ludviga van Bēthovena Trešais klavierkoncerts, Ērika Ešenvalda “Laika robežas” un Jozefa Haidna 98. simfonija. Īpašs notikums būs lietuviešu komponistes Justes Janulītes jaundarba Elongation of Nights pasaules pirmatskaņojums.

Lietuvas komponiste Juste Janulīte (1982) ar pērļu auskara meitenes seju sauc sevi par monohromās mūzikas komponisti, viņas darbus ar panākumiem atskaņo atzīti meistari visā Eiropā. Jauno skaņdarbu komponistei pasūtināja Lietuvas Nacionālās filharmonijas orķestris koncertu sērijai Viva Musica Via Baltica, un tas komponēts tieši kamerorķestrim Sinfonietta Rīga. Komponiste teic, ka opuss veltīts rudenīgajai Viļņai.

Normunds Šnē par Justes Janulītes jaundarbu saka: “Komponiste, neskatoties uz savu jaunību, spējusi izveidot sev piemītošu rokrakstu, kas ir mūzikas lielākā vērtība. Šķietami vienkāršais mūzikas raksts ierosina fantāziju naksnīgām pastaigām pilnmēness gaismā.”

1972. gadā dzimušajam Daumantam Kirilauskam pirmā sastapšanās ar klavierēm bija pašu mājā esošais 1856. gadā būvētais Mülbach Grand Piano. Piecu gadu vecumā māte aizveda viņu uz mūzikas skolu, kur pati strādāja, tad arī notika Daumanta pirmā klavierstunda. Vēlāk mācības turpinātas Čurļoņa mākslas skolā pie Skaistes Baubinienes un Lūcijas Drasutienes, – abas šī skolotājas Daumants uzskata par labākajām sava laika pedagoģēm. Skolas gados Daumants aizrāvās ar džezroka ierakstiem – Al Jarreau, Džordžu Bensonu, Earth Wind and Fire, Stenliju Klārku, Čiku Koreu, Bobu Džeimsu un daudziem citiem. 1991. gadā pianists sāka gatavoties Marijas Kanalsas starptautiskajam jauno pianistu konkursam un no džezroka atgriezās klasiskās mūzikas klēpī. Konkursā viņš ieguva pirmo vietu, tādējādi kļūstot par vienu no pirmajiem lietuviešiem, kas uzvarējuši šāda mēroga konkursos. 1994. gadā Kirilausks iestājās Zalcburgas Mozarteum leģendārā pasniedzēja Karlheinca Kemmerlinga klasē. 2000. gada martā nospēlēja Absolventen Konzert un ieguva augstāko novērtējumu. Kopš 2001. gada strādā pedagoģisko darbu Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā. Piedalījies virknē festivālu; uzstājies ASV, Austrijā, Baltijas valstīs, Kanādā, Krievijā, Skandināvijā, Spānijā, Ukrainā, Vācijā; ieskaņojis vairāk nekā 100 ierakstu Lietuvas Radio.


Šī projekta oficiālie līgumi tika noslēgti jau 2008. gadā ar Lietuvas filharmoniju (Viļņa), Kauņas filharmoniju, Klaipēdas koncertzāli un Igaunijas koncertaģentūru Eesti Kontsert. Līdz šim projekta ietvaros notikuši jau vairāki koncerti – Johana Sebastiāna Baha ”Sv. Jāņa pasijas” atskaņojums Rīgā, Tallinā un Tartu, Klaipēdas kamerorķestra koncerts Ventspilī un Kuldīgā, kā arī Vestarda Šimkus solokoncerts Viļņā un kameropera ”Pilots” Kauņā.

Baltijas valstu sadarbības projektu iecerēts turpināt arī 2010. gadā, kad plānoti kopīgi V. A. Mocarta Mesas do minorā, Luidži Kerubīni Rekviēma atskaņojumi, kā arī Liepājas simfoniskā orķestra koncerttūre Lietuvā un Latvijas Radio kora un Klaipēdas kamerorķestra kopīgs 20.–21. gs. mūzikas programmas atskaņojums Latvijā un Lietuvā.

Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga izbraukuma koncertus rīko VSIA ”Latvijas Koncerti”.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV