Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

LNSO un Doma zēnu koris aicina uz koncertu Ziemassvētku noskaņās

Mārtiņš Pučka, 09.12.2009. 13:47

19. un 20. decembrī plkst. 19:00 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Doma zēnu koris un diriģents Andris Veismanis aicina uz skaistākajiem šī gada Ziemassvētku koncertiem Rīgas Domā. Solisti - Kristīne Blaumane (čells) un Evija Martinsone (soprāns). Programmā - Johana Sebastiana Baha, Georga Fridriha Hendeļa, Volfganga Amadeja Mocarta, Kamila Sen-Sansa, Franča Šūberta, Sezāra Franka un Džona Tavenera skaņdarbi.

Ziemassvētki ir gaismas atgriešanās, pārdomu un mīlestības laiks, kas radījuši arī īpatnēju un noskaņām bagātu mūzikas pasauli. Daudzi dažādu laiku komponisti ir pievērsušies Ziemassvētku tematikai un veltījuši svētās nakts notikumiem cildenas mūzikas lappuses. Šajā koncertā, kurā kā solistes uzstāsies apbrīnojamā, publikas un kritiķu iemīļotā čelliste Kristīne Blaumane un atzītā sakrālās mūzikas soliste Evija Martinsone, skanēs daudzu slavenāko Ziemassvētkiem veltīto skaņdarbu fragmenti, kā arī citi sakrālās mūzikas skaņdarbi, kas ļaus gremdēties Ziemsvētku noskaņās.

Londonas filharmoniskā orķestra pirmais čells Kristīne Blaumane ir viena no izcilākajām latviešu jaunākās paaudzes čellistēm. Kristīne dzimusi Rīgā un studējusi Latvijas Mūzikas akadēmijā, bet pēc stipendijas saņemšanas studijām Gildholas Mūzikas un teātra koledžā Londonā 1996. gadā viņa devās uz Angliju. Latviešu un britu skolas labākajās tradīcijās izskolota, mūziķe kļuvusi par daudzu prestižu konkursu un balvu laureāti – viņa ieguvusi Latvijas filharmonijas „Gada jaunā mūziķa”, Londonas Lord Mayor’s, Musicians Benevolent fonda, Hatori fonda, Jana Fleminga labdarības fonda balvas, kā arī uzvarējusi Latvijas televīzijas konkursā „Alternatīva”, Karmelas starptautiskajā konkursā u. c. 22 gadu vecumā Kristīne Blaumane kļuva par orķestra Amsterdamas Sinfonietta pirmo čellu, bet kopš 2007. gada ir Londonas filharmoniskā orķestra čellu grupas vadītāja. 2005. gadā Kristīne Blaumane ieguvusi Latvijas Lielo Mūzikas balvu.

Soprāns Evija Martinsone ir Latvijas Nacionālās operas (LNO) soliste. 2004. gadā absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, bet 2006. gadā dziedātāja ieguvusi maģistra grādu opedziedāšanas specialitātē. LNO Evija Martinsone debitēja 2005. gadā ar Galatejas lomu Georga Fridriha Hendeļa operā „Akīds un Galateja”. Sadarbībā ar diriģentu Andri Veismani Evija Martinsone piedalījusies daudzos sakrālās mūzikas atskaņojumos – viņa dziedājusi soprāna partijas Hendeļa „Mesijā” un Dixit Dominus, Baha „Ziemassvētku oratorijā”, „Marka pasijā”, „Mateja pasijā” un „Jāņa pasijā”, Pergolēzi un Bokerīni Stabat Mater, Vivaldi Gloria, kā arī daudzos Mocarta un Haidna sakrālajos skaņdarbos.

Rīgas Doma zēnu koris Latvijas koru saimē ir viens no visaktīvāk koncertējošiem kolektīviem: līdzās sniegumam labdarības akcijās un priekšnesumiem Latvijā oficiālās vizītēs esošām amatpersonām, regulāri notiek kora koncerti ne tikai Latvijas vadošajās koncertzālēs un baznīcās, bet arī daudzās citās pasaules valstīs.

Diriģents Andris Veismanis, kurš kopš 2006. gada ir Latvijas Nacionālās operas diriģents un vada Vidzemes kamerorķestri ir viens no vadošajiem Latvijas kontrtenoriem, baroka un klasicisma mūzikas speciālists. Diriģents regulāri vada baroka komponistu vokāli instrumentālo darbu atskaņojumus Latvijas baznīcās, piedalās senās mūzikas festivālos Rīgā un Rundālē, kā arī Cēsu Mākslas festivālā. Andris Veismanis regulāri sadarbojies gan ar LNSO un kamerorķestriem Kremerata Baltica un Sinfonietta Rīga, gan ar daudziem izciliem solistiem. Viņš ir arī kordiriģēšanas pasniedzējs Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Plašāka informācija par māksliniekiem LNSO mājas lapā www.lnso.lv

Koncerts „Ziemassvētku noskaņās” notiks 19. un 20. decembrī, plkst. 19.00 Doma baznīcā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV