Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

LNSO aicina uz Jaungada koncertiem

Mārtiņš Pučka, 16.12.2009. 09:42

28., 29. un 30. decembrī, Lielajā Ģildē plkst. 19:30 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un tā galvenais diriģents Karels Marks Šišons aicina uz dzirkstošiem un prieka pilniem Spāņu sarsuelu galā – LNSO Jaungada koncertiem. Solisti: Sifaive Makenzija Edelmane (soprāns), Alekss Visenss (tenors) un Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”. Programmā - ārijas, dueti un kori no sarsuelām – spāņu operetēm.
LNSO aicina uz Jaungada koncertiem

Jaungada koncerti vienmēr visā pasaulē tiek veidoti kā dzirkstošas līksmes pilni uzvedumi, kuros skan priecīga un varbūt ne tik ļoti „nopietna” mūzika. Šīs sezonas LNSO Jaungada koncertiem Karela Marka Šišona vadībā izvēlēta latviešiem mazpazīstamā spāņu sarsuelu kvēli dedzīgā mūzika. Lai gan Karels Marks Šišons ar LNSO līdz šim jau ir atskaņojis sarsuelu mūziku, šajā reizē viņiem pievienosies arī divi starptautiski pazīstami operdziedātāji - soprāns Sifaive Makenzija Edelmane un tenors Alekss Visenss, kā arī Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, lai kopā veidotu pilnasinīgu vakaru, veltītu sarsuelu ārijām, duetiem un koriem.

Sarsuelu mūzika ir vienkārša un viegli uztverama, kas ar savu rotaļību, kaisli un aizrautīgo temperamentu joprojām sniedz prieku neskaitāmiem klausītājiem visā pasaulē. Operetei vai dziesmuspēlei radniecīgais muzikāli dramatiskais žanrs, kurā solo un kora numuri mijas ar runātiem dialogiem un dejām, veidojies 17. gadsimtā Spānijas karaliskajā galmā, kur šīs krāšņās izrādes tika pielāgotas nozīmīgiem svētkiem. Pirmā šāda izrāde „Falerīnas dārzs” tika uzvesta karaļa rezidencē Sarsuelā netālu no Madrides, no kuras žanrs arī ieguva savu nosaukumu. Vēlāk sarsuela mainījās un kļuva par demokrātisku žanru, kurā plaši izmantotas spāņu tautasdziesmas un dejas, kļūstot par vienu no populārākajiem spāņu mūzikas žanriem.

Kanādiešu soprāns Sifaive Makenzija Edelmane dzimusi Vankūverā, Britu Kolumbijā un bakalaura grādu mūzikā ieguvusi Britu Kolumbijas universitātē. Vēlāk mācījusies arī Toronto operas skolā, maģistra grādu ieguvusi slavenajā Kērtisa Mūzikas institūtā un papildinājusies Filadelfijas Vokālās mākslas akadēmijā. 2000. gadā Sifaive debitēja Nirnbergas Valsts operteātrī ar Mizetes lomu „Bohēmas” iestudējumā. Pēc debijas viņa kļuva par šī opernama solisti, nostrādājot tur sešas sezonas un nodziedot vairāk nekā 20 lomas. Pēc pirmās sezonas pazīstamais operas izdevums Opernwelt piešķīra viņai nomināciju „Gada jaunais dziedātājs” par Madlēnas lomu Filipa Glāsa operā „Ašeru nama krišana”. Savukārt pēdējā gadā Nirnbergā Opernwelt dziedātāju nominēja „Gada labākā dziedātāja” titulam par Lučijas lomu Gaetāno Doniceti operā „Lučija di Lamermūra”. 2005. gadā soliste debitēja Sandjego operā ar Adeles lomu Johana Štrausa „Sikspārnī”, par ko saņēma lielu atzinību. Tajā pat gadā dziedātāja ar Nirnbergas operu piedalījās arī Riharda Vāgnera „Nībelunga gredzena” cikla pirmizrādēs Ķīnā, kur viņa dziedāja vienu no Reinas meitām „Reinas zeltā” un „Dievu mijkrēslī”. Soliste ir uzstājusies arī „Burvju flautas” uzvedumā Parmas Teatro Reggio, „Donā Žuanā” Honkongas Mākslas festivālā un Mocarta „Askānio Albā” Mehiko. 2008. gadā Sifaive Makenzija Edelmane piedalījās koncertturnejā pa Japānu kopā ar pazīstamo tenoru Herbertu Lipertu, maestro Eriku Kuncelu un Vīnes Tautas operas simfonisko orķestri.

Alekss Visenss dzimis Barselonā, kur sācis mūzikas studijas Liceo Konservatorijā pie Sesīlijas Fondevillas.  Tam sekoja mācības Madridē, kā arī ASV, kur A. Visensa skolotāja bija Virdžīnija Dzeani. Apmeklējis Karlo Bergonci, Alfredo Krausa, Haimes Aragala un Daltona Boldvina un Virdžīnijas Dzeani meistarklases. 1997. gadā uzvarējis Starptautiskajā Cvetanas Djakovičas Dziesmu konkursā Sofijā, kā arī ieguvis Palomas O’Šī speciālbalvu Starptautiskajā Frančesko Vinjas konkursā. 2002. gadā Frančesko Vinjas konkursā izcīnījis 2. vietu un Plasido Domingo balvu kā labākais spāņu dziedātājs un labākais sarsuelu interprets. Viņš dziedājis Barselonas Palau de la Música, Santanderas Palacio de Congresos, Bādenbādenes Festspielhaus un Grācas Gesellschaft der Musikfreunde, kā arī Vācijas un Spānijas operteātros. Viņa repertuārā ir tādas lomas kā Edgardo, Kavaradosi, Rūdolfs, Dons Karloss, Gustavs III, Hercogs, Verters, Alfredo, Pinkertons, Dons Otavio u. c.

Koncerta diriģents Karels Marks Šišons, kopš šīs sezonas sākuma pilda arī LNSO galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja pienākumus. Karels Marks Šišons tiek uzskatīts par vienu no jaunās paaudzes interesantākajiem diriģentiem, kurš spēj saviļņot klausītājus dažādās pasaules malās ar savu temperamentu, aizrautību un muzikalitāti.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV