Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

JVLMA turpina 90 gadu jubilejas svinības

Jurita Krūma, 16.12.2009. 13:07

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) ir vienīgā augstākā mācību iestāde valstī, kura jau teju gadsimtu sagatavo mūzikas profesionāļus. Lai svinētu savu nu jau 90 gadu jubileju, akadēmija gatavo plaša koncertu programmu.
JVLMA turpina 90 gadu jubilejas svinības

Savulaik 1919.gadā dibināta kā Latvijas Konservatorija, JVLMA turpina 90 gadu jubilejas svinības. Lai arī vairāki jubilejas pasākumi ir izskanējuši nesen, svinību ietvaros no 2010.gada 5. līdz 9. janvārim kā akadēmijas audzēkņus un profesorus, tā akadēmijas viesus priecēs daudzveidīga koncertu programma, taču uz dažiem no pasākumiem biļetes jau ir izpārdotas, informēja JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.

Otrdien, 5. janvārī, JVLMA Lielajā foajē plkst. 15:00 akadēmijas vēstures atcerei sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju notiks izstādes „Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija laiku lokos” atklāšana. Izstādes idejiskā autore ir Inese Žune, bet mākslinieka godā - Gatis Greibers. Piektdien, 8. janvārī plkst. 14:00 tradicionāli tiks veltīts piemiņas brīdis Jāzepam Vītolam viņa atdusas vietā Rīgas I Meža kapos.

Jubilejas kulminācijā 9. janvārī gatavoti vairāki pārsteigumi. Plkst. 14:00 JVLMA Lielajā zālē Senāta sēdes ietvaros tiks prezentēts Jāzepa Vītola Stīgu kvarteta atjaunotais nošu izdevums un albums, kurš pirmo reizi izdots 19.gs. beigās Beļajeva izdevniecībā. Akadēmijas Profesoru padomes sēdē noteikts, ka emeritēto profesoru diplomus šogad saņems profesori Vilnis Strautiņš, Daina Vīlipa un Gunārs Stade, pagodinot profesorus par īpašu ieguldījumu augstākajā mūzikas izglītībā, zinātnē un mākslā. Tiks pasniegta arī komponista Tālivalža Ķeniņa balva, kuras laureāte šogad ir JVLMA Kompozīcijas nodaļas studente Evija Vecumniece.

90. jubilejai veltītais noslēguma koncerts norisināsies 9. janvārī plkst. 18:00 Lielajā Ģildē, kuru tiešraidē būs iespējams klausīties arī Latvijas Radio 3. Koncertā muzicēs ne vien akadēmijas simfoniskais orķestris un jauktais koris, atskaņojot J.Vītola skaņdarbu „Beveriņas dziedonis”, bet arī šī gada JVLMA un „Swedbank” Gada balvas laureāri – JVLMA Sitaminstrumentu nodaļas maģistrante Elīna Endzele un stīgu instrumentu nodaļas kontrabasa klases students Jurģis Klotiņš. Otrajā daļā uzstāsies solistes Eva Bindere ar vijoli un Diāna Ketlere pie klavierēm. Koncertu diriģēs Gada balvas laureāts profesors Jānis Lindenbergs, kā arī Andris Vecumnieks, Romāns Vanags, Imants Resnis un Viesturs Gailis.

Kopš pēdējā akadēmijas studentu salidojuma pagājuši tieši 10 gadi, tādēļ jubilejas nedēļu noslēgs JVLMA absolventu balle, kas tuvos un tālos kādreizējos audzēkņus sola izklaidēt līdz par rīta gaismai. Skanēs džezs un audzēkņu improvizācijas mūzika, būs iespējams vērot pasaulē izcilus koncertierakstus, kā arī tiem, kas būs nokavējuši, tiks demonstrēts jubilejas noslēguma koncerta video.

Foto: Kristaps Kitners

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV