Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Skanīga dāvana Ziemassvētkos Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

Guna Anna Sniedziņa, 22.12.2009. 14:26

Rīgas Vecā Svētās Ģertrūdes baznīca sadarbībā ar Latvijas mūziķiem sagatavojusi skanīgu dāvanu Ziemassvētkos. Laikā no 23. līdz 27. decembrim baznīcā notiks trīs koncerti Ziemassvētku noskaņās.
Skanīga dāvana Ziemassvētkos Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā

Trešdien, 23. decembrī plkst. 21.00 koncertu sniegs ansamblis „Lūcijas”. Ar milzīgu publikas sajūsmu un mīlestību apveltīts, vokālais ansamblis „Lūcijas” nesen atgriezās no savas pirmās koncertturnejas Hamburgā, Vācijā. Ar sirds siltumu, gaišumu un prieku „Lūcijas” uzstāsies arī Latvijā, ar sagatavoto programmu priecējot arī pašmāju klausītājus. Koncertā skanēs populāras un nedzirdētas Ziemassvētku melodijas dažādos aranžējumos. Vokālo ansambli veido septiņas dalībnieces - Marta Ozola, Laura Jēkabsone, Nora Vītiņa, Elīna Šmukste, Andra Blumberga, Karīna Kaminska un Zane Stafecka.

Piektdien, 25. decembrī plkst. 17.00 baznīcā skanēs Jozefa Haidna „Lielā ērģeļu mesa”. Šo skaņdarbu diriģenta Jāņa Ozola vadībā atskaņos koris „Maska”, LZS jauniešu koris, ērģelnieks Jānis Pelše, solisti — Gunta Davidčuka (soprāns), Santa Kokina (alts), Mārtiņš Zvīgulis (tenors) un Armands Siliņš (bass). „Līdz pat šim brīdim Haidns ir neatminēta mīkla. Viņa sacerējumi, kas līdz šim nav iekļuvuši pasaules atskaņotākās mūzikas topā, arī ir brīnumjauki, jo atver durvis uz ikviena klausītāja sirdi. Tāpēc mums šķita interesanti klausītājiem Latvijā piedāvāt vienu no Lielajiem Nezināmajiem,” atklāj Jānis Ozols. „Lielo ērģeļmesu”, oriģinālvalodā sauktu par „Missa in honorem Beatissimae Virginis Mariae”, Francis Jozefs Haidns (1732–1809) sacerējis 1766. gadā. Tā tiek atskaņota visai reti, un Latvijas mūzikas mīļi teic, ka Latvijā, iespējams, tā skanēšot pirmoreiz. Aptuveni 40 minūšu ilgajā „Lielās ērģeļmesas” partitūrā sešu daļu garumā (ar tradicionālajiem nosaukumiem Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus un Agnus Dei ) saklausāma dziļa cilvēcība, nemākslots dabiskums, nesātīga Dieva slavēšana un cēls respekts Visvarenajam; šīs ir „Lielās ērģeļmesas” galvenās vērtības, kuru priekšā dvēsele atveras visa labā uzņemšanai.

Svētdien, 27. decembrī plkst. 12.00 uzstāsies vokālā grupa „Framest”, izpildot Ziemassvētku dziesmas džeza apdarē. Grupu „Framest” veido pieci jauni mūziķi, Rīgas Doma kora skolas absolventi, J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti. „Framest” savu muzikālo pārliecību ir atraduši a cappella dziedāšanā, ikdienā izpildot plašu repertuāru – gan klasisko, gan džeza mūziku, gan populāras R. Paula, I. Kalniņa u.c. autoru melodijas. Grupa izpilda arī pašu sacerētas dziesmas, kuras guvušas atzinību, skanot Latvijas radiostacijās. Šajā koncertā grupa atskaņos Ziemassvētku laika noskaņu veicinošas melodijas.

Koncerti notiks Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā, Ģertrūdes ielā 8.

Ieeja visos koncertos par ziedojumu baznīcai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV