Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Ar svinīgiem pasākumiem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija atzīmēs 90 gadu jubileju

Vita Stiģe, 29.12.2009. 12:04

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ 90 gadu jubilejas svinību noslēgums vainagosies svarīgākajā svētku notikumā sestdien, 2010. gada 9. janvārī, kad notiks vairāki nozīmīgi pasākumi – svinīgā JVLMA Senāta sēde, 90. jubilejas galā koncerts un JVLMA un Swedbank Gada balvas pasniegšanas ceremonija, kā arī absolventu salidojums.
Ar svinīgiem pasākumiem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija atzīmēs 90 gadu jubileju

„Šis gads Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai ir ļoti nozīmīgs. Savas 90. jubilejas gadu aizsākām jau oktobrī ar vairāku koncertu sēriju, taču galveno akcentu liksim uz jubilejas noslēguma pasākumiem tieši 9. janvārī. Jāmin, ka dienu iepriekš apmeklēsim mūsu pirmā rektora Jāzepa Vītola atdusas vietu I Meža kapos, kā arī 5. janvārī notiks Rakstniecības un mūzikas muzeja izstādes Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija laiku lokos atklāšana Mūzikas akadēmijā,” stāsta JVLMA rektors profesors Artis Sīmanis.

Svinību kulminācijas pasākumi 9. janvārī sāksies ar svinīgo JVLMA Senāta sēdi Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē plkst. 14:00. Sēdes laikā notiks Jāzepa Vītola Stīgu kvarteta atjaunotā nošu izdevuma un CD prezentācija, emeritēto profesoru diplomu un komponista Tālivalža Ķeniņa balvas pasniegšana. Par īpašu ieguldījumu augstākajā izglītībā JVLMA emeritētā profesora statuss tiks piešķirts Vilnim Strautiņam, Dainai Vīlipai un Gunāram Stadem. Komponista Tālivalža Ķeniņa balvu par izciliem sasniegumiem mūzikā un radošu aktivitāti saņems kompozīcijas studente Evija Vecumniece. Senāta sēdes noslēgumā tiks pieņemti apsveikumi Mūzikas akadēmijas jubilejā.

Plkst. 18:00 Lielajā Ģildē notiks JVLMA 90. jubilejas galā koncerts, kura pirmo daļu tiešraidē translēs Latvijas Radio 3 Klasika. Jau sesto reizi notiks arī JVLMA un Swedbank Gada balvas pasniegšanas ceremonija. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies Gada balvas laureāti – Kordiriģentu katedras profesors Jānis Lindenbergs, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un kontrabasists Jurģis Klotiņš. Savukārt, koncerta otrā daļa būs koncerts ar viesu un absolventu piedalīšanos – muzicēs vijolniece Eva Bindere un pianiste Diāna Ketlere. Noslēgumā Akadēmijas jauktais koris un simfoniskais orķestris atskaņos Jāzepa Vītola leģendāro Beverīnas dziedoni. Galā koncerta diriģenti būs Andris Vecumnieks, Romāns Vanags, Imants Resnis, Viesturs Gailis. Vakaru vadīs JVLMA studenti Madara Dziedātāja un Agris Hartmanis.

JVLMA un Swedbank Gada balvas labākajam mācībspēkam ieguvējs profesors Jānis Lindenbergs saka: „Par balvas piešķiršanu biju negaidīti pārsteigts, jo uzskatu, ka esmu darījis un daru tikai savu darbu. Šobrīd mans centrālais darba lauks ir pedagoģija, kurai esmu pievērsies kopš aiziešanas no aktīvās kordiriģenta dzīves. Mūzikas akadēmijā strādāju no 1977. gada un kopumā man ir bijuši 63 studenti. Pašlaik pie manis studē 11 jaunie kordiriģenti. Lepojos ar saviem studentiem, kuri ir guvuši panākumus ne tikai šeit Latvijā, bet arī starptautiskā mērogā. Piemēram, iekļūšana pasaules sarežģītākā Starptautiskā kordiriģentu konkursa Erika Eriksona balva pusfinālā ir liels manu studentu sasniegums. Kamēr vien iespējams, ļoti labprāt turpināšu darbu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā – mūsu mūzikas templī!”

Plkst. 20:30 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā sāksies JVLMA absolventu salidojums. Svinības notiks līdz pat rīta gaismiņai ar dažādām tematiskām aktivitātēm visā Mūzikas akadēmijā – skanēs džeza mūzika un notiks jam session, varēs vērot muzikālos video un pasaules labākos koncertierakstus, spēlēs pazīstamas grupas un Dj, notiks diskotēka un darbosies foto stūrītis! Pieteikšanās salidojumam turpinās joprojām. Nenokavējiet!

Jāmin, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija ir vienīgā Mūzikas augstskola Latvijā, un šajā koncertsezonā tā svin savu 90 gadu jubileju. Savulaik Latvijas Konservatorija, tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, dibināta 1919. gada 20. augustā un oficiāli atklāta 1920. gada 11. janvārī. Latvijas mūzikas dzīvei tā ir devusi ievērojamus komponistus, izpildītājmāksliniekus un mūzikas zinātniekus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV