Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Maskavas vīru koris "Pareizticīgie dziedoņi" uzstāsies Ventspilī

Miks Magone, 05.01.2010. 10:54

Svētdien, 10.janvārī, ar vienu no diviem koncertiem Latvijā teātra namā "Jūras vārti" viesosies vīru koris "Pareizticīgie dziedoņi" jeb "Pravoslavnije pevčije" no Maskavas un soprāns Inga Kalna.

Koris tika izveidots 1992.gadā, apvienojoties labākajiem profesionālajiem dziedoņiem no Maskavas baznīcu koriem. Krievijā, kur izcilu vīru koru nav mazums, tas pelnīti uzskatāms par labāko kori, kas turpina jau kopš XVI gadsimta Krievzemē pastāvošo dziedošo diakonu koru tradīcijas. Tā repertuārā ir krievu garīgā kormūzika kopš tās pirmsākumiem līdz pat XX gadsimtam ar īpašu uzsvaru uz pirmsrevolūcijas Maskavas skolas komponistu mūziku, tostarp - A.Kastaļska, P.Česnokova, A.Grečaņinova skaņdarbiem.

Jau kopš pirmajiem koncertiem koris pārsteidz klausītājus ar savu profesionālo meistarību, cēlo skanējumu un īpašo garīguma gaisotni. "Pravoslavnije pevčije" piedalījies daudzos starptautiskos festivālos Maskavā, Vācijā, ASV, Šveicē un Itālijā (arī festivālā Bostonā, kur tika atzīmēta divsimtgade kopš pareizticības rašanās Amerikā) un Vispasaules akcijā "Pasaule bez kājnieku mīnām" Ženēvā (tās patronese bija princese Diāna).

2002.gada jūlijā koris viesojās Slovēnijā. Šī nelielā katoliskā valsts atzinīgi uzņēma krievu pareizticīgo kormūziku. Nelielās katoļu un protestantu baznīcas, kur koris dziedāja, bija pārpildītas, un baznīcās neiekļuvušie klausījās kora balsīs, sapulcējušies aiz atvērtajām durvīm. Pastāvīgi kora koncertu partneri ir izcili dziedātāji, viņu vidū - Irina Arhipova, ar kuru koris koncertējis Krievijā, Grieķijā, Šveicē un Latvijā, kā arī Artūrs Eizens un Aleksandrs Vederņikovs.

Rietumeiropas muzikālajās aprindās krievu baznīcas koru dziedāšana allaž radījusi īpašu sajūsmu. Lielākoties tā attiecināma uz basso profondo - t.i., krievu oktāvistu - majestātisko skanējumu. Vairāki ievērojami 19.gadsimta komponisti atzinuši, ka šāds dziedājums atgādina ērģeļu skaņas, atstāj spēcīgu iespaidu uz klausītāja nervu sistēmu, kā arī brīnījušies par kora basu spēju nodziedāt skaņu la viszemākajā reģistrā. Kādu XVII gadsimta franču ceļotāju krievu basu monumentālais spēks saviļņojis tik ļoti, ka viņš iedomājies: varbūt rezonatora vietā koris izmanto svētbilžu sienu!

Kā atzīst "Hermaņa Brauna fonda" pārstāvji, sadarbībā ar kuriem "Pravoslavnije pevčije" un Ingas Kalnas koncerts Ventspilī notiek, "ne jau balsu salikums vai dispozīcija ir šī skanīguma noslēpums, bet gan dziedāšanas kaisme. Krievu pareizticīgo kora klausītājus tā aizrāvusi gan senāk, gan šodien. Un būtu grūti to izskaidrot loģiski. Pareizticīgo kora dziedāšanā izpaužas īstenā krievu tautas dvēseles degsme."

Koncerta sākums "Jūras vārtos" svētdien, 10.janvārī, ir plkst. 16:00. Biļetes uz koncertu nopērkamas gan teātra nama, gan "Biļešu Serviss" kasēs, to cenas - LS 3.00, 4.00, 5.00 un 7.00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV