Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Orķestris "Rīga" dodas ceļojumā filmu mūzikas pasaulē

Daina Švābe, 11.01.2010. 15:42

Trešdien, 20.janvārī plkst.14:00 Kronvalda bulvārī 8 Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" atklās jaunu koncertu ciklu skolēniem Nāc, ieklausies orķestrī "Rīga"! Cikls piedāvās četras tematiskas sarunas par mūziku, no kurām pirmā veltīta filmu mūzikas pasaulei. Orķestris "Rīga", diriģents Andris Poga un Karina Bērziņa sagādās klausītājiem tikšanos ar pasaku filmu tēliem: Supermenu, Hariju Poteru, atskaņos mūziku no filmām "Zvaigžņu kari", "Rozā pantera", kā arī triloģijai "Gredzenu pavēlnieks" komponēto mūziku.

Amerikāņu komponists Džons Viljamss radīja muzikālās tēmas pirmajai filmai "Supermens" 1978.gadā, kas aranžētas un izmantotas filmas trīs turpinājumos, kā arī "Supermens atgriežas".

Tāpat Viljamsa komponētā mūzika skan pirmajās trīs no sensacionāli veiksmīgajām Harija Potera filmām. Viljamss sev raksturīgajā rokrakstā iepazīstina īpašus muzikālus motīvus atsevišķiem filmas varoņiem, piemēram, Voldemortam. Pati slavenākā, pūcei Hedvigai veltītā tēma, izskan arī visās turpmākajās Harija Potera filmās.

Par populārāko un vērtīgāko ieguldījumu modernajā filmu skanējumā tiek atzīta Viljamsa mūzika "Zvaigžņu karu" filmām 1977.-1983.gadā, kā arī triloģijas turpinājumam 1999.-2005.gadā. "Zvaigžņu kari" ir kā vēstnesis lielas formas simfoniskās mūzikas atdzimšanai filmu pavadījumos. Džons Viljamss 21 reizi ieguvis Grammy balvu, 45 reizes nominēts "Oskara" balvai. Viņa kompozīcijas stils raksturojams kā neoromantisms, kas iedvesmojies no 19.gadsimta beigu lielas formas orķestra skaņdarbiem, īpaši Riharda Vāgnera daiļrades.

Nīderlandiešu komponists un trombonists Johans de Meijs, iedvesmojoties no sāgas "Gredzenu pavēlnieks", sacerējis savu 1.simfoniju pūtēju orķestrim. Simfonijai ir piecas daļas, no kurām katra veltīta kādam īpašam personāžam vai svarīgai epizodei no Dž. R. R.Tolkīna grāmatas. Orķestris "Rīga" atskaņos simfonijas fragmentus.

Koncertā "Ceļojums filmu mūzikas pasaulē" izskanēs arī leģendārā amerikāņu komponista Henrija Mančīni kompozīcija, kas rakstīta kā tēma 1963.gada filmai "Rozā pantera".

Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" izveidojis izglītojošo koncertu ciklu Nāc, ieklausies orķestrī "Rīga"! ar mērķi bagātināt skolēnu radošo pasauli, vecumam atbilstošā un atraktīvā veidā iepazīstināt ar pasaules kultūras vērtībām. Koncerti paredzēti vispārizglītojošo skolu 2.-8.klašu vecuma grupai, tie notiks jaunajā koncertzālē Kronvalda bulvārī 8 (2.stāvā). Turpmākie koncerti notiks 17.februārī, 17.martā un 21.aprīlī, koncertu sākums plkst.14:00. Abonementa cena uz visiem četriem koncertiem Ls 2, ieejas biļete uz vienu koncertu pēc izvēles Ls 1. Informācija un biļešu rezervācija pa tālruni 67425218, darba dienās no 9:00-17:00.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV