Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Rīgas Latviešu biedrības namā notiks kamermūzikas koncerts “Via insolita”

Sandra Jalaņecka, 14.01.2010. 13:50

2009. gada pavasarī četri mūziķi kāpa Alpu kalnos, un šis neparastais ceļojums (Via insolita) iedvesmoja viņus ceļot kopā arī mūzikā un nu tiekam aicināti uz koncertu Via insolita svētdien, 17.janvārī pl. 16:00 Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē.

Šo radošo četrotni veido divi dzīvesbiedru pāri – Sandra un Aleksandrs Jalaņecki, kā arī Dace Salmiņa-Fricena un Volfgangs Fricens.

Pianiste Sandra Jalaņecka (1972): savu ieguldījumu Latvijas mūzikas dzīvē sniedz gan kā koncertējoša māksliniece, gan kā topošu jaunu mūziķu pedagoģe Em. Dārziņa mūzikas vidusskolā. Profesionālās muzikālās izglītības ceļu sākusi Ventspils mūzikas vidusskolā, 1997. gadā izcilās latviešu pianistes Ilzes Graubiņas klavieru klasē absolvējusi J. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas maģistrantūru. Studiju laikā veiksmīgi piedalījusies konkursos – gūta 1. vieta Jauno pianistu konkursā Jūrmalā un 3. vieta 2. Starptautiskajā J. Vītola pianistu konkursā. Mūziķes koncertmaršruts aptver visu Latviju; viņa koncertējusi arī Igaunijā, Norvēģijā, Dānijā, Zviedrijā un Vācijā. Ļoti veiksmīga izvērsusies sadarbība ar kamerorķestra Kremerata Baltica koncertmeistari Evu Binderi. Kopā sagatavotas vairākas koncertprogrammas, abu mākslinieču ieskaņojumi iekļauti Latvijas Radio ierakstu fondos.

Sitaminstrumentālists Aleksandrs Jalaņeckis (1973): skolojies Ventspils mūzikas vidusskolā un J. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā (2003. gadā iegūts mākslas maģistra grāds), kā arī Dānijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā prof. Benta Lilofa klasē. Kopš 2005. gada pedagogs Ventspils mūzikas vidusskolā, kā arī Ulbrokas un Ozolnieku mūzikas skolās.

Vijolniece Dace Salmiņa-Fricena (1979, Vācija/Latvija): vijoļspēli apguvusi Ventspils mūzikas vidusskolā un Em. Dārziņa mūzikas vidusskolā, kā arī Augsburgas (Vācija) Mūzikas augstskolā pie prof. Ldijas Dubrovskas. No 2006. līdz 2008. gadam – Minhenes filharmoniskā orķestra mūziķe, no 2007.gada spēlē Bavārijas kamerorķestrī, bet kopš 2008. gada oktobra – arī Augsburgas filharmoniskajā orķestrī. Sākot ar 2004. gadu Dace muzicē arī Vernera Eka (Werner Egk) stīgu kvartetā.

Fagotists Volfgangs Fricens (1971, Vācija): profesionālās iemaņas guvis Riharda Štrausa konservatorijā Minhenē un Hannoveres mākslas un mūzikas augstskolā pie prof. Klausa Tūnemaņa. Divkārt pirmās vietas laureāts Vācijas valsts konkursā Jugend Musiziert 1990. un 1991. gadā, kā arī uzvarētājs 1993. gada Vācijas valsts augstskolu konkursā. Kopš 1997. gada ir pirmais fagotists Augsburgas filharmoniskajā orķestrī, bet kopš 1990. gada – arī Bavārijas kamerorķestra mūziķis.

Programmā:
T. Ķeniņa "Rečitatīvs un duets" sitaminstrumentiem un klavierēm
A.. Tansmana Sonatīne fagotam un klavierēm
M. de Faljas "Spāņu svīta" vijolei un klavierēm
E. Vila-Lobuša Ciranda das sete notas fagotam un klavierēm
V. Blūmentālera La Furia vijolei un sitaminstrumentiem
A. Vivaldi Sonate a due la minorā vijolei, fagotam un klavierēm
A. Ditijē Sarabande et Cortege fagotam un klavierēm
Dm. Šostakoviča klavierdarbu cikls "Aforismi" pārlikumā vijolei, fagotam, klavierēm un sitaminstrumentiem

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV