Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Liepājas Simfoniskais orķestris sāk ar klasiskām vērtībām

Gundars Venens, 21.01.2010. 11:11

Jaunajā 2010. gadā LSO saviem klausītājiem piedāvās vairākas interesantas programmas, bet sāks ar klasiskām vērtībām.
Liepājas Simfoniskais orķestris sāk ar klasiskām vērtībām

29.janvāra koncerts iecerēts kontrastos, klasiski romantiskā noskaņā: zināmais un nezināmais – Bēthovens un Grondāls. Klasiskās mūzikas dižgars un plašākam klausītāju lokam nezināmais dāņu romantiķis.

Koncertu ievadīs Ludviga van Bēthovena uvertīra “Egmonts”, bet otrajā daļā skanēs Piektā simfonija. Tā ir visbiežāk atsakņotā un vispopulārākā starp klasiskajām simfonijām. Leģendārais sākuma motīvs, kas asociatīvi raisa domas liktens klauvējiena virzienā, suģestē ikreiz, kad tas atskan. Pašai simfonijai pielipis šis nosaukums, kaut gan sākotnēji Bēthovens norādīja vienkārši – Lielā simfonija do minorā.

Neskatoties uz divsimts gadiem, kas aizskrējuši kopš pirmatskaņojuma Vīnē, simfonijas dziļums fascinē joprojām un saviļņo arī 21. gadsimta klausītāju. Komponists un dzejnieks Ernsts Hofmans nav kļūdījies Piekto simfoniju jau tolaik nosaucot par laikmeta visievērojamāko darbu.

Launija Grondāla Koncerts trombonam un orķestrim klausītāju interesi piesaistīs ar romantisku melodiku, un pavērs iespēju trombonu iepazīt no citas puses – sadzirdēt kā interesantu un iespējām bagātu solo instrumentu. Jaunais vācu mūziķis Stefans Langbeins ar Liepājas Simfonisko orķestri uzstāsies pirmo reizi. Arī Grondāla mūzika Liepājā nav skanējusi. Bet Berlīnes simfoniķu galvenā diriģenta Liora Šambadāla rokrakstu klausītāji pazīst. Šosezon viņš ir arī Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais viesdiriģents.

Koncerts notiks Liepājas teātrī 29. janvārī pl. 19.00. Biļetes jau nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī internetā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV