Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Rīgā koncertēs Vīnes Filharmoniķu pirmais flautists

Jana Lāce, 29.01.2010. 14:17

No 1. līdz 5.februārim Rīgā pirmo reizi viesosies pasaulē pazīstams un atzīts šveiciešu flautists Dīters Flurī /Dieter Flury/. Šajā laikā Latvijas Mūzikas akadēmijā viņš vadīs meistarklases flautas spēlē un otrdien, 2.februārī plkst.18.00 kopā ar savu kolēģi - Austrijā dzīvojošo latviešu izcelsmes pianisti Ievu Ošu sniegs kamermūzikas koncertu JVLMA Lielajā zālē. Kamermūziķu atskaņojumā dzirdēsim J.S.Baha, G.F.Tēlamaņa, V.A. Mocarta, F.Šūberta, K.Debisī un Z.Karga-Elerta skaņdarbus. Ieeja par ziedojumiem. Koncertu atbalsta Erasmus un VKKF.

Flautists Dīters Flurī /Dieter Flury/ dzimis Cīrihē, studējis pie Hansa Meijera (Cīrihes Tonhalles orķestris) un Andre Žane (Cīrihes Konservatorija). Vienlaicīgi ar mūzikas studijām ieguvis arī matemātiķa diplomu. 1977.gadā sāka strādāt Vīnes Valsts operas orķestrī, kopš 1981.gada ir Vīnes Filharmoniķu pirmais flautists. Kā solists sadarbojies ar Vīnes Simfonisko orķestri, Cīrihes kamerorķestri, Jauno Japānas Filharmonisko orķestri u.c. Aktīvi muzicē arī kā kamermūziķis. Bijis viens no ansambļu Vīnes pūtēju ansamblis, Wiener Virtuozen un Klagforum Wien dibinātājiem. Tieši Dīteram Flurī vairāki slaveni mūsdienu komponisti /B.Furers, Ģ.Ligeti, S.Skiarino u.c./ ir veltījuši un sacerējuši darbus.

Flautists ierakstījis vairākus CD ar J.S.Baha, G.F.Tēlemaņa un 20.gs. franču komponistu flautas repertuāru. Dīters Flurī strādā arī pie mūzikas teorijas matemātisko pamatu izpētes un toņu aksiomātiskās teorijas. Pašlaik viņš ir mācībspēks Grācas Mūzikas un tēlotājmākslu universitātē.

Ieva Oša dzimusi Rīgā. Pirmo muzikālo izglītību ieguvusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā. Vēlāk ar izcilību absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju. Ieva Oša klavierspēli apguvusi pedagoģes Līvijas Kalniņas un profesora Valda Krastiņa vadībā. Koncertmeistaru un kameransambļa klasē mācījusies pie docentes Intas Villerušas un profesores Guntas Sproģes.

1977.gadā Viļņā, būdama konkursa jaunākā dalībniece, Ieva Oša kļuvusi par Mikolaja Konstantina Čurļoņa konkursa diplomandi un ieguvusi speciālbalvu par labāko Čurļoņa darbu interpretāciju. Sekojušas balvas vairākos konkursos, bet 1987.gadā Grācā Ieva Oša kļuvusi par 1.starptautiskā Franča Šūberta un XX gadsimta mūzikas konkursa laureāti. Šie panākumi mūziķei deva iespēju saņemt Austrijas izglītības ministrijas stipendiju un divus gadus papildināties Grācas Mūzikas akadēmijā pie profesora Sebastiāna Benda.

1991.gadā Ieva Oša piekritusi darba piedāvājumam Grācas Mūzikas universitātē flautas, alta un koncertmeistaru klasē. Intensīvs darbs ar studentiem no tā brīža kļuvis par viņas sirdslietu un aicinājumu.

Kopš 2008.gada I.Oša ir koncertmeistare arī vijoles un klarnetes spēles klasē. Kā vispusīga mūziķe - soliste, koncertmeistare un dažādu kameransambļu dalībniece - Ieva Oša regulāri koncertē Latvijā un Austrijā, piedalās Wien modern un Liepājas pianisma zvaigžņu festivālā. Koncertos ārvalstīs - Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Čehijā, Beļģijā, Šveicē - viņa popularizē latviešu mūziku, savukārt, klausītājus Latvijā iepazīstina ar mazāk zināmajiem austriešu un šveiciešu komponistu skaņdarbiem. Pianiste ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmās flautistes Ditas Krenbergas un pasaulslavenā Vīnes filharmoniķu soloflautista Dītera Flurī pastāvīgā koncertmeistare. Kaut arī Ievas Ošas pastāvīgā dzīvesvieta patlaban ir Austrija, tomēr dažādu Latvijas mūzikas projektu ietvaros (kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, Rīgas kamermūziķiem, flautisti Ditu Krenbergu u.c.) viņa regulāri koncertē dzimtenē. Dziļākā aizraušanās māksliniecei tomēr ir kamermūzika. 2006.gadā Ieva Oša Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvusi maģistra grādu kameransambļa specialitātē.

Sīkāk par Dītera Flurī un Ievas Ošas meistarklasēm uzziniet Latvijas Mūzikas akadēmijas mājas lapā www.jvlma.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV