Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Jau rīt "Jūras vārtos" notiks jaunā koncertflīģeļa atklāšanas koncerts

Miks Magone, 05.02.2010. 16:10

Sestdien, 6.februārī, plkst.17:00 teātra namā "Jūras vārti" pirmo reizi publiski muzicēts tiks uz jaunā, pagājušā gada nogalē Vācijā iegādātā "Steinway & Sons" koncertflīgēļa.

Pagājušā gada decembra sākumā ērģeļmeistars Jānis Kalniņš kopā ar Latvijas Mūzikas akadēmijas profesoru Jāni Maļecki devās uz Hamburgas pilsētu Vācijā, lai uz vietas, uzņēmuma "Steinway & Sons" ražotnē, izvēlētos teātra namam "Jūras vārti" piemērotāko koncertflīģeli. J.Kalniņš pēc brauciena joprojām uzskata, ka starp sešiem instrumentiem izvēlēts patiešām labākais - lieliski nostrādāts, ar dzidru un reizē sulīgu skanējumu un lielu potenciālu nākotnē, kad uz tā tiks regulāri muzicēts, tiks veikta atkārtota skaņošana un flīģelis pa īstam būs "iedzīvojies" savā jaunajā mājvietā.

"Patiesi apbrīnojama skaņas amplitūda, atsaucība uz visdažādāko pieskārienu un vieglums, ar kuru šis instruments reaģē un klausa katrai vēlmei, katram nodomam. Uz skatuves tas būs kā uzticams draugs vai sabiedrotais. "Jūras vārtu" zālei tas ir brīnišķīgs ieguvums un iespēja turpmāk dzirdēt izcilus pianistus," instrumentu raksturo prof. Jānis Maļeckis. Kurzemē šādas klases flīģelis ir pirmais un pagaidām vienīgais.

Lēmums par šādas klases instrumenta iegādi tika pieņemts savlaicīgi, kad kļuva skaidrs, ka teātra namā jau esošais flīģelis neatbilst augstākā līmeņa pianistu prasībām, un turpmāk šādu instrumentu nāktos īrēt reizēs, kad Ventspilī koncertē tādi pianisti kā Vestards Šimkus vai sestdien gaidāmais Antons Ļahovskis. Šobrīd jaunajam iegādātajam līdzīgi instrumenti tiek izmantoti lielākajās akadēmiskās mūzikas koncertvietās Latvijā. Lai arī teātra nams "Jūras vārti" varētu pildīt vienu no funkcijām - akadēmiskās mūzikas koncertzāles funkciju - nepieciešams tādas klases instruments, kāds ir Hamburgā iegādātais "Steinway & Sons" D-274 sērijas koncertflīģelis.

Sestdien gaidāmajā jaunā koncertflīģeļa atklāšanas koncertā iespēja pirmajam muzicēt uz jaunā instrumenta būs talantīgam un virtuozam pianistam no Krievijas - Antonam Ļahovskim, kurš jau ir uzstājies "Jūras vārtu" jaunajā zālē un izteicis par to atzinīgus vārdus. Pie Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra diriģenta pults šoreiz stāsies mums pazīstamais zviedru izcelsmes diriģents Ūla Rudners. Koncertā uzstāsies arī Latvijas Radio koriss ar solistiem Elīnu Volkmani (soprāns), Baibu Berķi (alts), Viesturu Jansonu (tenors) un Paulu Putniņu (bass). Programmā - Ludviga van Bēthovena 7.simfonija un "Fantāzija" korim, klavierēm un orķestrim, kā arī uvertīra no Franča Šūberta baleta "Rozamunde".

Biļetes uz 6.februāra koncertu nopērkamas teātra nama "Jūras vārti" un visās "Biļešu Serviss kasēs", to cenas - LS 3.00 un 4.00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV