Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Tuvojas festivāls “Latvijas jaunās mūzikas dienas 2010”

Austra Savicka, 09.02.2010. 14:34

Jau pēc nepilna mēneša mūsu kultūrdzīvē Latviešu mūzika sāks skanēt īpaši plaši un aizrautīgi – sāksies festivāls “Latvijas jaunās mūzikas dienas 2010”.
Tuvojas  festivāls “Latvijas jaunās mūzikas dienas 2010”

Festivāla mākslinieciskais vadītājs Kristaps Pētersons par festivālu saka tā –

Šis festivāls ir retas sugas putns. Nekur jūs nedzirdēsiet vienkopus tik daudz labas “made in Latvia” mūzikas. Pilnīgi skaidrs, ka muļķību te nebūs!

Festivālu “Latvijas Jaunās Mūzikas Dienas 2010” (LJMD) rīko Latvijas Komponistu savienība (LKS) no 6. līdz 18. martam, veidojot konceptuāli vienotu, saistītu koncertu programmu, kuras neatņemama sastāvdaļa ir dažādu mākslas veidu sintēze. LJMD centrālā personība - komponists un rakstnieks Marģeris Zariņš (1910-1993) savā radošajā izpausmē vienmēr draudzējies ar dažādām mākslas sfērām. Viņa daudzpusīgā radošā darbība iedvesmojusi LJMD komandu festivālā sapludināt mūziku ar citiem mākslas laukiem, vienlaikus pievienojoties pasaules svaigākajām tendencēm koncertu organizēšanā.

Latvijas mūzika ir spilgta, interesanta un bagāta ar daudziem tīrradņiem, par kuriem sabiedrībai kopumā nav zināms tikpat kā nekas. Mainīt šo anomāliju ir LJMD galvenais uzdevums. Festivāla nozīme rodama tā organizatoru vēlmē padarīt pieejamu un saprotamu Latvijas mūziku iespējami lielākam cilvēku lokam, īpaši jaunatnei, realizējot to ar atraktīvu un interaktīvu māksliniecisko un informatīvo darbību. Tādēļ festivāla galvenā ievirze ir dažādu mākslas sfēru sapludināšana.

Katra koncerta programmu veido vismaz viens pirmatskaņojums, pēdējo četru gadu laikā sacerēti skaņdarbi un kāds Marģera Zariņa opuss. Iedvesmojoties no Zariņa literārās daiļrades, visu programmu saturs tiek saistīts ar viņa romāniem, stāstu krājumiem, lugām, kas kā tīkls savilks kopā festivāla programmas. Savukārt koncertprogrammas festivāla komanda apzīmē nevis tradicionāli kā koncertus, bet gan kā starpmediālus uzvedumus – koncerts/video izrāde, koncerts/izrāde, u.c., tādējādi izceļot LJMD interdisciplināro ievirzi.

Festivāls vienkopus aicinājis labākos Latvijas mūziķus un māksliniekus. Līdzās Latvijas Nacionālajam Simfoniskajam orķestrim dzirdēsim mecosoprānu Ievu Paršu, līdzās ērģelniecei Kristīnei Adamaitei baudīsim Kriša Salmaņa video projekcijas, līdzās Latvijas Radio kora grupai redzēsim režisores Māras Ķimeles skatuves mākslu, līdzās valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga pūtēju kvintetam klausīsimies Ingmāras Balodes dzeju, sekosim līdzi vokālā ansambļa Putni un kameransambļa Altera Veritas koncert-sacensībai un ļausimies kamerorķestra Kremerata Baltica mūzikas aizrautībai.

Festivālā dzirdēsim 27 latviešu komponistu darbus. Skanēs Alvila Altmaņa, Andra Dzenīša, Artura Maskata, Anitas Miezes, Andra Vecumnieka, Anitras Tumševicas, Ērika Ešenvalda, Georga Pelēča, Gundegas Šmites, Ilonas Breģes, Imanta Mežaraupa, Indras Rišes, Jura Ābola, Jura Karlsona, Kristapa Pētersona, Mārtiņa Viļuma, Romualda Kalsona, Rutas Paideres, Santas Bušs, Sabīnes Ķezberes, Selgas Mences, Santas Ratnieces, Uģa Prauliņa un, protams, Marģera Zariņa mūzika.

Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties mājas lapā www.komponisti.lv/ljmd.

Biļetes ir pārdošanā no 9. februāra Biļešu Paradīzes kasēs vai interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.


Festivāls šogad īpašu nozīmi pievērš arī blakus projektiem:

Izstāde.


Tirdzniecības centrā Galerija Centrs (no 1. līdz 14. martam) būs apskatāma foto izstāde Rīgas Sejas. Tā ir fotogrāfes Santas Savisko personālizstāde, kurā 27 Latvijas komponisti dzīvos Rīgas namu dzegās, jumtos, fasādēs un interjeros, tā kļūstot par dažādu stilu figūrām. Festivāla komanda aicina visus bilžu un mūzikas cienītājus uz izstādes atklāšanu 1. martā plkst. 17.00 tirdzniecības centrā Galerija Centrs!

Par fotogrāfiju autori – Santa Savisko 2002.gadā absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju un 2007.gadā fotogrāfijas studijas Bornmutas Mākslas institūtā (Arts Institute at Bournemouth, Anglija). Kopš tā laika izveidojusies veiksmīga, radoša sadarbība ar Latvijas mūziķiem.

Rakstu sērija Muzikālā Botānika.

Ar rakstu palīdzību festivāla mākslinieciskais vadītājs Kristaps Pētersons grib radīt vēlmi paskatīties uz mūzikas sfēru no cita skatupunkta. Raksti ir Latvijas komponistu zieda radošās darbības portreti – neliels verbāls botāniskais dārzs. Šis dārzs publicēts interneta portālos ¼Satori un žurnāla Mūzikas Saule mājas lapā. Lielai daļai sabiedrības, it īpaši mūziķiem, ir priekšstats par Latvijas komponistiem, tāpēc raksti veidoti kā komponistu portret-raksti, neatklājot komponistu vārdus. Tie ir pilni ironijas un satīras, un iekļauj sevī atjautības uzdevumu – kas ir šis komponists, par kuru es lasu?

Radio raidījums Trīs Laivā.

No 2009. gada novembra līdz 2010. gada februāra vidum. Gaidot festivālu LJMD, Latvijas Radio 3 – Klasika sadarbībā ar festivāla komandu veido raidījumu ciklu Trīs laivā, kurā līdz februāra vidum ik svētdienu plkst. 11:06 (atkārtojumā trešdienās plkst. 19:05) Klasikas studijā uz sarunu tiek aicināti divi komponisti un viens šīs mūzikas patērētājs – klausītājs. Ik pārraidē ir konkurss radioklausītājiem. Savukārt trešdienu vakaros plkst. 20:10 ik nedēļu skan pārraides viesu skaņdarbu izlase. Raidījumu vada Sandra Ņedzvecka, Maruta Rubeze, Inga Žilinska, Orests Silabriedis. Raidījumus iespējams noklausīties šeit:    http://www.latvijasradio.lv/program/3/2010/index.htm

Festivāla komandu veido komponists un LJMD mākslinieciskais vadītājs Kristaps Pētersons, LKS valdes priekšsēdētāja, komponiste un LJMD direktore Gundega Šmite un LJMD producente Austra Savicka.

LJMD atbalsta: Valsts Kultūrkapitālfonds, Latvijas Komponistu Savienība, Tirdzniecības centrs Galerija Centrs, Žurnāls Rīgas Laiks, Latvijas Radio 3 – Klasika, Avīze Kultūras Forums, Žurnāls Mūzikas Saule, draugiem.lv, literatūras un filozofijas portāls ¼ Satori, Ārzemju Latviešu apvienības Kultūras fonds

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV