Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

K. M. Šišons Boloņā diriģēs Emīla Dārziņa „Melanholisko valsi”

Mārtiņš Pučka, 02.03.2010. 10:53

LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons 4. martā Boloņas Manconi teātrī debitēs ar Boloņas Municipālā teātra orķestri, atskaņojot Emīla Dārziņa „Melanholisko valsi”.

Boloņas Municipālais teātris kopā ar Milānas La Scala teātri un Romas operteātri tiek uzskatīts par vienu no labākajiem opernamiem Itālijā. Boloņas Municipālā teātra orķestra galvenā diriģenta amatā pēdējo 60 gadu laikā ir bijuši tādi izcili galvenie diriģenti kā Serdžiu Čelibidake, Oigēns Johums, Tullio Serafins, Klaudio Abado, Rikardo Šaijī, Kristians Tīlemans un Daniels Gati.

Karela Marka Šišona debija slavenajā opernamā notiks orķestra simfoniskās sezonas ietvaros Manconi teātrī, kas ir orķestra pamata darba vieta un kura ietilpība ir 1400 vietas. Koncertā tiks atskaņoti Žorža Bizē, Emīla Dārziņa, Morisa Ravela, Nikolaja Rimska-Korsakova un Igora Stravinska skaņdarbi.

Koncerta programmā iekļaut Emīla Dārziņa „Melanholisko valsi” ir paša Karela ideja. Kad Boloņas teātris lūdza viņam koncerta 1. daļas programmu papildināt ar kādu mazpazīstamu skaņdarbu viņš izvēlējās programmā iekļaut Emīla Dārziņa „Melanholisko valsi”. Savu izvēli komentējot diriģents uzsver: „Es uzskatu, ka mans kā LNSO galvenā diriģenta pienākums ir popularizēt Latvijas simfonisko mūzikas visā pasaulē, un esmu laimīgs, ka varēšu to darīt arī Boloņā. Es ceru, ka arī mani kolēģi – latviešu diriģenti – sekos manam piemēram, jo uzskatu, ka ir daudz lielisku latviešu autoru skaņdarbu, kas pelnījuši atskaņojumus visplašākajā starptautiskajā auditorijā”.

Šī būs jau trešā reize pēdējo divu gadu laikā, kad LNSO galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons diriģēs latviešu autora skaņdarbu nozīmīgā kultūras centrā ārpus Latvijas. Pirmā reize bija 2008. gada decembrī, kad koncerta „Ziemassvētki Vīnē” ietvaros izskanēja „Melanholiskais valsis” (šo pārraidi televīzijā redzēja arī vairāk nekā 2 miljoni skatītāju), bet otrā reize – 2009. gada decembrī, šoreiz koncertam „Ziemassvētki Vīnē” izvēloties Ādolfa Skultes „Horeogrāfisko poēmu” (šo koncertu ar televīzijas starpniecību redzēja vairāk nekā 2,5 miljoni skatītāju). Līdz ar to var teikt, ka Maestro Šišons šobrīd ir vienīgais starptautiski pazīstamais diriģents, kurš regulāri diriģē un popularizē latviešu simfonisko mūziku ārpus Latvijas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV