Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Lielajā ģildē koncertu sniegs ekspansīvā pianiste Diāna Ketlere un "Sinfonietta Rīga"

Ēriks Kibermanis, 04.03.2010. 13:14

Pēc uzstāšanās ar kvartetu Raro pasaulslavenajā Ņujorkas Carnegie Hall Londonā dzīvojošā latviešu pianiste Diāna Ketlere 12.martā plkst. 19:30 Lielajā ģildē kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga atskaņos Šostakoviča Pirmo klavierkoncertu. Koncertā orķestris un diriģents Normunds Šnē vēl piedāvās Šūmaņa aizrautīgo Otro simfoniju un Stravinska šarmantās Danses concertantes.

Normunds Šnē par koncerta programmas māksliniecisko koncepciju: "Mūs ir inficējusi un iedvesmojusi Šūmaņa māksla - jaunās romantiskā poētisma ēras aizsācēja mūzikā. Tajā, šķiet, pirmoreiz tik atklāti tiek dota iespēja ielūkoties cilvēka iekšējā, pat intīmā pasaulē un pārdzīvojumos. Ar fantastisku aizrautību uzrakstītajā Otrajā simfonijā tiek deklarētas un attīstītas Šūmaņa daiļrades valodas svarīgākās likumsakarības un dominējošo emociju pasaule. Šo mūziku sacerējusi mīlestības pārpilna dvēsele, un tālab Šūmaņa pasaule ir tuva un saklausāma jebkurai just spējīgai cilvēciskai būtnei.

Programmai kontrastu sarūpējusi koncerta otrā daļa - Stravinska eleganti šarmantās asprātības un Šostakoviča nevaldāmā kreativitāte, kurā aiz groteskās, reizumis puiciski bravūrīgās, taču meistarīgi pārvaldītas skaņu pasaules jau skaidri nojaušams meistars, kurš pēc trim gadiem pasaulei piedāvās savu Ceturto simfoniju!"

Diāna Ketlere par koncertu: "Man ir milzīgs gandarījums atkal satikties ar Sinfonietta un Normundu Šnē - katru reizi tas ir bijis ļoti harmonisks radošs process. Normundam un orķestra mūziķiem piemīt kolosāls dzīvesprieks un humora izjūta - tas padara mēģinājumu procesu vēl patīkamāku. Šīs īpašības mums noteikti noderēs Šostakoviča Pirmā klavierkoncerta priekšnesumā. Šis skaņdarbs ir humora un ironijas pilns, un ir tik ļoti viegli uzburt paša Šostakoviča tēlu pie klavierēm kādā vecā kinoteātri, pavadot melnbalto filmu ar pārspīlēti dramatisku aktieru spēli."

Diāna Ketlere dzimusi Rīgā mūziķu ģimenē. Debitējusi 11 gadu vecumā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģentu Vasiliju Sinaiski. Studējusi Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Teofila Biķa, Zalcburgas Mozarteum pie Karlheinca Kemmerlinga un Karaliskajā Mūzikas akadēmijā pie Kristofera Eltona. Uzstājusies kā soliste ar orķestri, kamermūziķe un solo pianiste Lielbritānijā, Japānā, Kanādā un vairumā Eiropas valstu. Strādājusi ar komponistiem Pēteri Vasku, Ģerģu Ligeti, Franko Donatoni, Arvo Pertu. Kopš 2003. gada Diāna ir Londonas Karaliskās Mūzikas akadēmijas docētāja un Traunšteinas festivāla "Hīmgaueras mūzikas pavasaris" (Vācija) mākslinieciskā vadītāja.

2.martā kamerorķestris Sinfonietta Rīga piedalījās Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā kopā ar izcilo vijolnieci Baibu Skridi, atskaņojot fragmentu no Ilonas Breģes Vijoļkoncerta. Skaņdarbs pirmatskaņojumu piedzīvoja Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā 2009. gada 17.janvārī. Šis darbs saņēma apbalvojumu kategorijā "Gada jaundarbs". Šajā pašā kategorijā bija nominēts arī Viļņa Šmīdberga skaņdarbs "Elēģija", kuru 2009. gada 18.septembrī Lielajā ģildē pirmatskaņoja Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā.

Vakar, 3.martā, orķestrim kopā ar čellisti Kristīni Blaumani un diriģentu Māri Sirmo tika pasniegta laikraksta "Diena" gada balva kultūrā. Orķestris apbalvojumu saņēma par koncertu Rīgas Sv. Pētera baznīcā 2009. gada 8.maijā.

Sinfonietta Rīga un Diānas Ketleres koncerta rīkotājs - VSIA "Latvijas Koncerti".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV