Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Notiks Ilonas Breģes "Rekviēma" pirmatskaņojums

Dace Zemzare, 09.03.2010. 17:43

Ceturtdien, 25.martā, plkst.19:00 Rīgas Domā, godinot Komunistiskā genocīda upuru piemiņu, notiks Ilonas Breģes "Rekviēma" pirmatskaņojums. Koncertā piedalīsies solisti Sonora Vaice (soprāns), Ingus Pētersons (tenors), Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", diriģents Andris Poga.

1949.gada 25.martā uz Sibīriju izveda vairāk kā 42 tūkstošus Latvijas cilvēku. Ik gadu šī traģiskā un baisā notikuma atceres dienā notiek piemiņas pasākumi. Par tradicionālu ir kļuvis Komunistiskā genocīda upuru piemiņas koncerts Rīgas Domā.

2010.gada 25.martā savu pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos latviešu komponistes Ilonas Breģes "Rekviēms" jauktam korim, solistiem un pūtēju orķestrim, kas tapis laikā no 2008. līdz 2010.gadam. Par savu iepriekšējo skaņdarbu - "Vijoļkoncerts" - Ilona Breģe saņēma Latvijas Lielās Mūzikas balvu kategorijā Gada jaundarbs 2009.

Pēc Ilonas Breģes "Rekviēma" pirmo divu daļu Requiem aeternam un Dies irae atskaņojuma, kas notika Lielajā Piektdienā 2009.gada 10.aprīlī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, mūzikas žurnālists Orests Silabriedis laikrakstā "Diena" 2009.gada 20.aprīlī rakstīja:

"Ilonas Breģes "Rekviēms" rādīja krāsainas vitrāžu bildes daļēji 70.gadu rokoperas stilistikā un atstāja ļoti simpātisku, daudzviet arī spēcīgu iespaidu. Tembrālie atradumi (sevišķi pirmajā daļā) liecināja, ka komponiste labi iepazinusi pūtēju orķestri. Latīņu teksta traktējumam autore izvēlējusies vislabākajā nozīmē ilustratīvu pieeju, tādējādi tiek panākta nepieciešamā rituāla sajūta. Vitāls un ļoti saistošs ir šis darbs....Spoži un elektrizēti dziedāja Sonora Vaice. Ar interesi gaidīsim opusa turpinājumu."

2010.gadā autore ir pabeigusi visas pārējās daļas ar tradicionāliem latīņu tekstiem: Domine Jesu Christe, Sanctus, Libera me, Agnus Dei, Lux aeterna.

Koncertā 25.martā plkst.19:00 Rīgas Domā ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kurus var saņemt Rīgas Doma kasē no 10.marta.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV