Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Tuvojas 10. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla atklāšana

Aina Kalnciema, 10.03.2010. 10:45

19. martā sāksies 10. starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls – Eiropas nozīmes notikums, kas Rīgā pulcina baroka mūzikas zvaigznes. Jubilejas gadā festivāls skanēs visa gada garumā – no 19. marta līdz 23. novembrim, un Baha mūziku daudzveidīgi palīdzēs piedzīvot pasaules līmeņa mūziķi.
Tuvojas 10. starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla atklāšana

Īpaši notikumi festivāla pavasara ciklā

Festivāla atklāšanas koncertā 19. martā Rīgā būs grandiozs notikums – pasaules pirmatskaņojums J.S. Baha dēla J.Kr. F. Baha kantātei „Ino”; solo  Inga Kalna.

19. martā muzicēs viens no izcilākajiem pasaules orķestriem “Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen” (Vācija) diriģenta, leģendārā baroka ansambļa Musica Antiqua Köln dibinātāja Reinharda Gēbela vadībā.  “Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen” ir talantīgu kamermūziķu orķestris, kam piemīt spēja radīt spēcīgu mūzikas enerģiju.

3. aprīlī plkst. 19:00 pirmo reizi varēs vērot dejas un baroka vijoles saspēli, ko Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē ļaus piedzīvot dejotājs Raphael Cottin un baroka vijolniece Hélène Schmitt no Francijas.

20. aprīlī pl.19.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā pirmo reizi Latvijā skanēs āmuriņklavieres. Instruments uz Rīgu tiek vests ar firmas J. C. Neupert gādību un to spēlēs izcilais pianists Aleksejs Ļubimovs no Maskavas, kurš ir ne tikai viens no oriģinālākajiem pianistiem pasaulē, bet arī atzīts āmuriņklavieru virtuozs.

25. aprīlī pl.19.00 Melngalvju namā Latvijas klausītājiem atkal būs iespēja dzirdēt temperamentīgu augstākās raudzes Baha mūzikas izpildījumu – spēlēs izcilais viola da gamba virtuozs Jordi Savall (lira d'arco, rebabs, Spānija), šoreiz duetā ar Dimitri Psonis (santūrs, perkusijas, Grieķija).


Interesanti fakti

10 gados festivāla ietvaros ir notikuši 85 koncerti, kuros ir muzicējuši 80 mūziķi un muzikālās apvienības no 19 valstīm, 57 solisti, 13 ansambļi, 6 orķestri un trīs dueti. Baha mūzika skanējusi 10 dažādās koncertzālēs.

Skatītāju skaits audzis no apmēram 200 pirmajā festivālā līdz vairākiem tūkstošiem pēdējos gados.


Atsauksmes par festivālu

Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere, Baha kamermūzikas festivāla patronese:

„Esmu pārliecināta, ka šis būs gads, kad Johana Sebastiana Baha mūzika Rīgā atkal brīnumaini saviļņos mūsu dvēseles. Ja arī laikabiedri nespēja novērtēt Baha pārlaicīgo mūziku, kurā mūziķis atspoguļo dziļas pārdomas par svarīgākajām dzīves norisēm, tad mūsdienu mūzikas eksperti uzskata, ka Baha radītā mūzika ir pati pilnība. Šajā jubilejas gadā starptautiskajā Baha kamermūzikas festivālā dzirdēsim atzītus, temperamentīgus un talantīgus mūziķus. Ļausimies Baha mūzikai un stiprinājumam, līdzsvaram un mieram, kas tajā rodama!”

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas organizatore:

„Tieši balss neesamība Baha mūzikā ļauj īsti izjust viņa radītās mūzikas vibrācijas. Manuprāt, Baha mūzika ir visgarīgākā un tajā pašā laikā viserotiskākā, jo ļauj katra cilvēka iztēlei radīt savu mūzikas stāstu.”


Plašāka informācija:
Festivāla mājas lapā www.music.lv/bachfestival

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV