Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Festivāls “Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2010” turpinās ar koncertiem “Apmātie” un “Spēles”

Austra Savicka, 11.03.2010. 14:31

Festivāls “Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2010” – visjaunākais Latvijas mūzikā! – ir iesācies un iesācies bezgala interesanti. Ir aizvadīti četri koncerti, tādejādi festivāls jau ir pusē. Festivāls piedāvā divas īpašas koncertprogrammas nedēļas nogalei – piektdien koncertu “Apmātie” Rīgas Latviešu Biedrības nama Zelta Zālē un sestdien Baltijas kamerorķestra Kremerata Baltica koncertu “Spēles” Rīgas Domā.
Festivāls “Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2010” turpinās ar koncertiem “Apmātie” un “Spēles”

APMĀTIE.

Festivāla tuvākais koncerts “Apmātie” piektdien, 12. martā, RLB nama Zelta Zālē plkst. 19.00 ar vokālā ansambļa “Putni” un ansambļa “Altera Veritas” piedalīšanos. Festivāla mākslinieciskā vadītāja skats uz koncertu ir šāds – „Visi koptās mūzikas komponisti ir drusku apmāti, jo strādā laikā, kad dominējoša ir pilnīgi cita veida mūzika. Brīžiem rodas sajūta, ka no mūsu darba nemaz nav jēgas. Tādēļ arī koncertam ir šāds nosaukums.”

Programmas centrālā personība ir Juris Ābols, kuram šogad ir diezgan apaļa jubileja. Bet jebkuru jubilejas koncertu ir interesantāk veidot kā sacensību nevis pašam ar sevi, bet gan ar citiem. Tādēļ šajā koncertprogrammā Ābola kunga pasaules pirmatskaņojums sacentīsies ar komponistes Indras Rišes pasaules pirmatskaņojumu. Dot precīzu prognozi, kurš uzvarēs, laikam nav iespējams, viņi savos darbos spēj pārsteigt ar negaidītību un nestandarta skatījumu uz lietām. Programmā dzirdēsim arī Santas Ratnieces, Marģera Zariņa un Kristapa Pētersona mūziku.

SPĒLES.

Viens no festivāla žilbinošākiem koncertiem – Baltijas kamerorķestra “Kremerata Baltica” koncerts “Spēles” sestdien, 13. martā, 19.00 Rīgas Domā.

Šī koncerta nosaukumam vajadzēt būt Sacensība, jo programmas dominējošā forma ir koncerts – šis žanrs pēc savas jēgas un satura ir iekšēja sacensība starp solistu un orķestri jeb indivīda cīņa ar sabiedrību. Koncerta programmā dzirdēsim trīs koncertus – Marģera Zariņa Concerto Innocente pirmo koncertu ērģelēm un kamerorķestrim, Georga Pelēča En Souvenir d’Orfee (Atceroties Orfeju) koncertu obojai un kamerorķestrim, kā arī Ilonas Breģes Otro Rīgas koncertu vijolei, altam un kamerorķestrim. Solistu lomās iejutīsies ērģelniece Kristīne Adamaite, obojiste Justina Gelgotaite, vijolniece Eva Bindere un altiste Ula Ulijona. Atbildīgais par sacensības garu būs diriģents Andris Veismanis.

Kamerorķestri Kremerata Baltica 1997. gadā dibināja pasaulslavenais vijolnieks Gidons Krēmers, šodien atzīts par vienu no labākajiem Eiropā un ārpus tās. Par savām mājām pasludinājusi visu pasauli, kamerorķestris gada laikā sniedz vidēji 60 koncertus Āzijā, Eiropā un Amerikā.


Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties mājas lapā www.komponisti.lv/ljmd. Biļetes ir pārdošanā Biļešu Paradīzes kasēs, pirms koncertiem vai interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Studentiem un skolēniem – 50% atlaide.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV