Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Ģenerālmēģinājums lielajai Krievijai. «Melo-M» tūres noslēgums Maskavas namā

Anete Enikova, 12.03.2010. 09:42

Vietā, kuras nosaukums pats pauž kultūru dažādību, divos koncertos noslēdzās čellu trio «Melo-M» trešā albuma “Around The World” turneja pa Latviju, muzikālajam ceļojumam apkārt pasaulei piezemējoties 10. marta vakarā Rīgā, Maskavas namā.
Ģenerālmēģinājums lielajai Krievijai. «Melo-M» tūres noslēgums Maskavas namā

Galerijas:

Tautu un kultūru dažādība

Desmit dažādu tautu likteņi, emocijas, vēstures, spilgti nacionāli kontrasti, mūsdienīgas interpretācijas un aranžējumi sildīja publikas sirdis, acu priekšā zīmējot gan zaļās Īrijas pļavas, gan sniegotus Somijas klajumus. Sentimentālā īru "Greenslaves", jaukā šveiciešu tautasdziesma, kas vairāk ir pazīstama kā aušīgā bērnu deja, krievu tautas romances parādīja, cik dažāda ir arī mūsdienu sabiedrība, akcentēja tradīcijas un vērtības. Šī koncerta daļa bija kā kultūras un mākslas vēstures stunda, kurā ar vienu elpas vilcienu var iepazīt  grieķu, somu, īru, britu, krievu, afrikāņu, peruāņu, šveiciešu, amerikāņu un, protams, latviešu tautasdziesmas, saprast un atgādināt, kas ir mūsu saknes un cik dažāda un daudzveidīga ir pasaule.

Punkts un komats - Krievija


Tūre “Around The World" ir galastacijā, tomēr čellu trio padomā ir jauni plāni, ne tikai domās un mūzikā doties apkārt pasaulei, bet arī realitātē, dodoties pretī jauniem izaicinājumiem un iekarot mūzikas cienītāju sirdis Krievijā.

Koncerta laikā publikas ausis tika priecētas ar jauniem un oriģināliem skaņdarbiem, kas tiks vesti uz starptautisku izpildītāju konkursu “Terem Crossover Competition” Sanktpēterburgā. Tika atrādītas čellistu jaunizveidotās muzikālās spēles un virtuozitātes spējas. Sentiments. Enerģija. Kaislības. Daudz lielāka nopietnība, bet arī spēlēšanas "atļauts - neatļauts" robežas izskanēja. „Bieži, lai raksturotu ko mēs darām uz skatuves, mēs sakām - mums ir chellots,” saka Kārlis Auzāns, viens no čellistiem, piesakot vienu no jaunajiem skaņdarbiem - “Total Chellout a la Mozart” strukturētā disharmoniskā harmonijā starp Volfganga Amadeja Mocarta “Turku maršu", amerikāņu kantrī un krievu tautas mūzikas skaņdarbu elementiem. Latvijas publikai patika.

Tomēr tas nebija vienīgais pirmatskaņojums, kas tiks vests uz Sanktpeterburgu, pa vidu jautrībai, čellisti apliecināja savas virtuozitātes spēju robežu, atskaņojot Kārļa Auzāna oriģināldarbu ciklu. Augsta un precīza pilotāža, puiši parādīja skaistu un nopietnu mūziku, tomēr līdz Sanktpēterburgai priekšā vēl daudz, daudz mēģinājumu.

Integrācija

Pagājušais gads Eiropas Savienībā tika iezīmēts kā starpkultūru dimensijas, sabiedrības integrācijas un kultūras dažādības gads. Pērnā gada septembrī čellu trio “Melo-M” izdeva savu trešo albumu, kas 100% kliedz pēc tā, lai pateiktu, cik dažādi ir cilvēki un kādas ir viņu tradīcijas. Ir lietas, kas vieno un ir mūžīgas – viena no tām ir mūzika.

Albumā paustās idejas un vērtības vēl joprojām dzīvo grupas koncertos un grupas attieksmē pret tās cienītājiem un pielūdzējiem. Koncertprogrammas laikā publika nepārtraukti tika integrēta uz skatuves notiekošajā, tika pat kopīgi dziedāts. Čellistu trio vienmēr ir bijis dzīvības pilns - gan pašu darbības uz skatuves, gan zālē, gan publikas atdzīvināšana vienmēr ir oriģināli un 100% «Melo-M». Koncerts neizpalika bez tautai labi zināmajiem mūzikas skaņdarbiem "Ghostbusters", "Dady is cool", "Rock on Ice", "99 Red Balloons" u.c.

Tik krāšņa kā koncerta programma, bija arī koncerta publika, gan nacionalitāšu, gan vecuma ziņā. Bērni, jaunieši, ģimenes, pat sirmas kundzes un kungi, sajūsmā aplaudēja, koncertam beidzoties. Katrs bija atradis ko īpašu šajā koncertā - seno tautu mūziku, popmūzikas un rokmūzikas hītus vai pašu čellistu oriģināldarbus, mūsdienīgu klasiskās mūzikas skanējumu. Var pārmest un piesieties sīkumiem, tomēr klausītāju acis mirdzēja.

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV