Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Diriģents Hartmūts Hēnhens un altists Maksims Risanovs koncertā ar LNSO „Liktens Simfonija”

Mārtiņš Pučka, 22.03.2010. 11:52

26. martā plkst. 19.30 Lielajā Ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), ievērojamais vācu diriģents Hartmūts Hēnhens un izcilais ukraiņu altists Maksims Risanovs un aicina uz koncertu „Liktens Simfonija”.
Diriģents Hartmūts Hēnhens un altists Maksims Risanovs koncertā ar LNSO „Liktens Simfonija”

LNSO ar lepnumu piedāvā iespēju pirmo reizi Latvijā dzirdēt koncertu ar ievērojamo vācu diriģentu Hartmūtu Hēnhenu, pasaulslavenu Bēthovena simfoniju interpretu un vienu no vadošajiem diriģentiem pasaulē, kurš sadarbojies ar tādiem izciliem orķestriem un opernamiem kā Berlīnes un Minhenes filharmoniķi, Cīrihes Tonhalles orķestris, Parīzes orķestris, Karaliskā Koventgārdenas opera un Parīzes Nacionālā opera.

Savukārt koncerta solists būs altists Maksims Risanovs, kurš būdams ukraiņu izcelsmes ir mācījies Anglijā un izcīnījis uzvaras daudzos starptautiskos konkursos, īpašu atzinību gūstot par laikmetīgās mūzikas atskaņojumiem. Viņš šobrīd tiek uzskatīts par vienu no pasaules labākajiem un harizmātiskākajiem altistiem un ir Classic FM Gramophone balvas „Gada jaunais mākslinieks” laureāts un BBC programmas „Jaunā paaudze” dalībnieks.

Domājot par latviešu tautas likteņceļiem, koncertā skanēs mūzika, kas stāsta par nesamierināšanos un cilvēka nesalaužamo gara spēku cīņā pret varmācību un netaisnību. Čehu komponista Bohuslava Martinū, kurš 2. Pasaules kara laikā bija kompozīcijas profesors Masačūsetsā (ASV), skaudru izjūtu caurstrāvotā simfoniskā poēma „Lidices piemiņai” ir veltījums kādam nelielam čehu ciematam, kas kara laikā tika iznīcinātas ar visiem iedzīvotājiem. Savukārt Alfrēda Šnitkes alta koncerts, kas tapis trīsdesmit gadus vēlāk, stāsta par cietušo tautu likteni, alta skaudrajam tembram atgādinot dziļu sāpju pārņemta cilvēka monologu. Dzīves jēgas problēmu „Liktens” simfonijā risina arī Ludvigs van Bēthovens, savas mūzikas kaisles un spēka pilnajās skaņās aicina nepadoties, cīnīties un uzvarēt...

Programmā:
Bohuslavs Martinū Simfoniska poēma „Lidices piemiņai” H 296
Alfrēds Šnitke Koncerts altam ar orķestri
Ludvigs van Bēthovens 5. simfonija, „Liktens”, do minorā op. 6

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV