Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

10. Starptautiskajā Baha kamermūzikas festivālā uzstāsies mākslinieki no Francijas

Liene Paukšēna, 25.03.2010. 14:58

Klusajā sestdienā - 3. aprīlī pulksten 19.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē muzicēs īpašs duets, mākslinieki no Francijas: baroka vijolniece Helēne Šmite (Hélène Schmitt) un dejotājs un horeogrāfs Rafaēls Kotēns (Raphaël Cottin).
10. Starptautiskajā Baha kamermūzikas festivālā uzstāsies mākslinieki no Francijas

Duets ir īpašs savā mākslinieciskajā izpausmē – no mīlestības un baroka repertuāru harmonijas un stilu kopīgas intuīcijas dzimst mūzika un deja, kas ideāli atbilst viena otrai. Vijolniece un dejotājs ir satikušies dejas mīlestības laukā. Koncerts kā izrāde, kur var saklausīt deju un saredzēt mūziku, sajust miesīgas izjūtas un valdzinošu spriedzi, kas uzplaiksnījusi no abu radošo personu satikšanās... Abu izveidotās izrādes Sei solo, ko redzēsim 3. aprīlī Rīgā, pirmuzvedums noticis Parīzē 2008. gada decembrī.

Koncerta programmā: J. S. Bahs.

Helēnes Šmites (Hélène Schmitt) repertuārā galvenokārt ir 17., 18. un 19. gadsimta sākuma skaņdarbi vijolei solo. Starptautisko kritiķu atsauksmes par mākslinieces ierakstiem un koncertiem allaž ir ļoti jūsmīgas.

Helēne Šmite ieguvusi trīs starptautiskus apbalvojumus: Bruggen (Briges) solistu grupas balvu (soloists section) 1993. gadā, Van Wassenaar (Holande) balvu 1994. gadā un Schmelzerpreis balvu Melkā (Austrija) 1996. gadā.
        
Māksliniece studējusi moderno vijoļspēli Parīzē un baroka vijoli Bāzelē.
        
Helēne Šmite uzstājas slavenos festivālos un koncertu sērijās: Oude Muziek Utrecht, Innsbrucker Festwochen Innsbruck, Festival of Saintes, Festival Bach of Lausanne, Bachfest Salzburg, Les Grandes Journées de Versailles, Ambronau, Cologne, Festival van Vlaanderen Bruggen, Brussels Philarmonie, Folle Journée Nantes, Concerts Parisiens, Arsenal de Metz, Festival Radio France in Montpellier u.c.

Rafaēls Kotēns (Raphaël Cottin) dejotāja karjeru sācis 1987. gadā un vēlāk studējis klasisko un moderno dejas mākslu Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse Parīzē (CNSMDP).

Pēc studijām pie Noëlle Simonet CNSMDP viņš saņēmis diplomu kustību pieraksta un Laban kinetogrāfijas prasmju veicināšanā. Kā profesoru, uzņemšanas komisiju locekli vai ceremonijmeistaru viņu regulāri uzaicina tādas ievērojamas un slavenas iestādes kā National Centre of Danse, Choreographic development Centre/Danse Lillē, National Choreographic Centre of Roubaix, National Conservatories of Dance un universitātes.

1999. gadā Rafaēls Kotēns kā horeogrāfs nodibināja savu kompāniju RC2, lai īstenotu personīgos projektus, kuros tiecas sadarboties ar mūsdienu mūzikas izpildītājiem (Alexis Descharmes, Cédric Jullion, Joël Grare) vai komponistiem (David Moreau). Kā horeogrāfs viņš veidojis horeogrāfijas dažādiem pasākumiem un vakara viesībām tādās lielās kompānijās kā Barclays un Cartier.

Tuvākie koncerti festivāla ietvaros: 13. aprīlī pl. 19.00 Mazajā ģildē muzicēs Helsinki Baroque Orchestra (baroka orķestris, Somija). Diriģents Aapo Häkkinen, solists Teppo Lampela (kontrtenors). Programmā - D. Bukstehūde, J. V. Mēders un Musica Baltica - 17. gadsimta beigu mūzika no Upsalas Duben kolekcijas. Savukārt 16. aprīlī pl. 19.00 Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē būs iespēja dzirdēt čellistu Erich Oskar Huetter un akordeonistu no Austrijas Stehan Heckel. Programmā - J. S. Baha darbi un improvizācijas.

Uz festivāla koncertiem biļetes var iegādāties „Biļešu Paradīze“ kasēs (telefons: 90002000) vai Internetā: www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena Ls 5,00 – 10,00.

Festivālu organizē Baha mūzikas fonds un tā prezidente Aina Kalnciema. Aina Kalnciema personīgi ir pateicīga visiem festivāla sponsoriem un atbalstītājiem par dāvāto uzticību festivāla idejām arī šajā gadā!

Sekojiet informācijai - http://www.music.lv/bachfestival/ un tiksimies festivāla koncertos!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV