Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Sinfonietta Rīga dosies otrajā koncerttūrē pa Igauniju

Ēriks Kibermanis, 29.03.2010. 11:55

Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga dosies savā otrajā koncerttūrē pa Igauniju. Šoreiz kopā ar solistiem Kristīni Gailīti (soprāns), Baibu Berķi (mecosoprāns), Mati Turi (tenors) un Uku Jolleru (bass), kā arī – pasaulslaveno Igaunijas filharmonisko kamerkori. Tūre sāksies ar koncertu Jehvi koncertzālē 3. aprīlī plkst. 17:00. Nākamais koncerts norisināsies Tallinas Sv. Jāņa baznīcā 4. aprīlī plkst. 17:00, bet tūres noslēgums būs tepat Latvijā – 5. aprīlī plkst. 18:00 Valmieras kultūras centrā.
Sinfonietta Rīga dosies otrajā koncerttūrē pa Igauniju

Koncerttūres programmā iekļauti divi Mocarta šedevri, kas tapuši Vīnes periodā. Mesu Mocarts komponēja 1783. gadā par godu pirmā bērna piedzimšanai, rēķinoties ar to, ka vienu no sarežģītajām solopartijām dziedās viņa mīļotā Konstance. Savukārt simfonija Mibemol mažorā ir 1788. gada vasaras saulgriežos pabeigts opuss.

Koncertos pie diriģenta pults stāsies Daniels Reiss. Viņš ir viens no Eiropā pazīstamākajiem kordiriģentiem. Viņa vadībā strauju uzplaukumu piedzīvoja viens no patlaban Eiropā labākajiem koriem Cappella Amsterdam. Pēc tam Reiss vadīja izcilo Berlīnes RIAS kamerkori, un kopš 2008. gada viņš ir Igaunijas filharmoniskā kamerkora mākslinieciskais vadītājs. 2006. gadā pēc Pjēra Bulēza aicinājums Reiss vadīja meistarklasi Lucernas festivāla akadēmijā, gadu vēlāk notika viņa debija Anglijas Nacionālajā operā, diriģējot Hendeļa “Agripīnu”. Reisa vadībā tapušie ieskaņojumi saņēmuši prestižas franču un vācu balvas.

Orķestris arī 2011. gadā turpinās sadarbību ar Igaunijas filharmonisko kamerkori Daniela Reisa vadībā. Tas būs koncerts Eiropas kultūras galvaspilsēta 2011 – Tallinas – mākslinieciskās programmas ietvaros. Topošā koncerta galvenais notikums būs pasaulē atzītā igauņu komponista Erki  Svena Tīra jaundarba korim un orķestrim pasaules pirmatskaņojums. Koncertu translēts Eiro radio tiešraidē, tātad to būs iespēja dzirdēt visas Eiropas klausītājiem.

Sinfonietta Rīga pirmā Igaunijas koncerttūre norisinājās 2008. gada martā kopā ar igauņu diriģentu Andresu Mustonenu, Latvijas Radio kori un solistiem. Šajos koncertos, Tartu un Tallinā, tika atskaņota Johana Sebastiāna Baha "Jāņa pasija".

Šigada koncerttūre tiek rīkota Baltijas valstu sadarbības projekta ietvarā. Šī projekta oficiālie līgumi tika noslēgti jau 2008. gadā starp "Latvijas Koncertiem", Lietuvas filharmoniju (Viļņa), Kauņas filharmoniju, Klaipēdas koncertzāli un Igaunijas koncertaģentūru Eesti Kontsert.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV