Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

V. A. Mocarta Rekviēms Sv. Jāņa baznīcā Lielajā Piektdienā

Daina Švābe, 29.03.2010. 13:32 | komentāri (1)

Lielajā Piektdienā, 2. aprīlī plkst. 19:00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga” un diriģents Andris Poga aicina uz V. A. Mocarta Rekviēma atskaņojumu. Piedalās: Rīgas kamerkoris „Ave Sol”, kamerkori „Fortius” un „Austrums”, solisti Sonora Vaice, Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Krišjānis Norvelis.
V. A. Mocarta Rekviēms Sv. Jāņa baznīcā Lielajā Piektdienā

Mocarta Rekviēms ir viens no klausītāju vismīļākajiem skaņdarbiem pasaulē - Mocarta dievišķās mūzikas un Rekviēma sacerēšanas leģendas dēļ. 

1791. gadā, kad Mocarts saņēma pasūtījumu Rekviēma komponēšanai, viņš jau bija smagi slims. Nezināmais svešinieks, kas pasūtīja mirušo piemiņas mesu – Rekviēmu, Mocartam asociējās ar nāves vēstnesi. Komponista nāves brīdī pilnībā pabeigta bija tikai pirmā Rekviēma daļa – Requiem aeternam. Dažām sekojošām daļām bija vokālās partijas ar basso continuo pavadījumu un atsevišķu instrumentu balsis. Rekviēmu sakārtoja un pabeidza Mocarta laikabiedrs - austriešu komponists Francis Zīsmeijers.

Rīgas Sv. Jāņa baznīcā orķestris „Rīga” V. A. Mocarta Rekviēmu atskaņos franču komponista Dezirē Dondeines pārlikumā simfoniskajam pūtēju orķestrim. Transkripcijas autors ir labi pazīstams franču 20. gadsimta pūtēju orķestru mūzikas komponists. Mocarta mūzikai D. Dondeine piegājis ar lielu pietāti: pilnīgi nemainītas ir solistu un kora balsis, tikai orķestra stīgu instrumentu partijas ir pārliktas pūšaminstrumentiem, dodot Mocarta mūzikai ērģelēm līdzīgu skanējumu.

Lielo Piektdienu jau pirmie kristieši uzskatīja par sēru dienu. Tā ir Kristus nāves diena. Baznīcās šajā dienā izskan vēsts par to, kā Dieva Dēls tika sists krustā un mira par pasaules grēkiem. Šajā dienā baznīcās nopūš sveces, kas ir simbolizējušas dzīvo Kristu. Liturģiskā krāsa Lielajā Piektdienā ir melna, tā simbolizē nāvi, tumsu un iznīcību. Lielajai Piektdienai sekojošā Klusā sestdiena ir tumšākā diena baznīcas gadā, jo pasaulē nav Jēzus Kristus, viņš ir miris. Tradicionāli šais dienās tiek atskaņota sēru mūzika un mirušo piemiņas mesa – Rekviēms.

Biļetes „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv. Cenas Ls 5 – Ls 12, pensionāriem (uzrādot apliecību) – puscena.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV