Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Labākās „Iļģu” dziesmas skanēs koncertā Lielajā Ģildē

Mārtiņš Pučka, 29.03.2010. 13:43

Latvijas postfolkloras kustības aizsācēji un līderi, starptautiski visatzītākā mūsu zemes world music grupa Iļģi 5. aprīlī būs dzirdami koncertā Rīgā, Lielajā Ģildē.
Labākās „Iļģu” dziesmas skanēs koncertā Lielajā Ģildē

„Šis gluži vēl nebūs mūsu jubilejas koncerts, bet arī 29 gadi kāda ansambļa mūžā ir īpaša vērtība mūsu mainīgajos laikos. Dzirdēt “ Iļģus” koncertējam – tā nemaz nav tik bieža un pierasta lieta, tāpēc ar prieku aicinām visus mūsu mūzikas cienītājus uz koncertu, kurā būs dzirdamas labākās Iļģu dziesmas”, aicina grupas Iļģi vadītāja Ilga Rezniece.

Koncerts būs 2 daļās, pirmajā no kurām skanēs rāmākas un senākas dziesmas, kā arī instrumentālās kompozīcijas. Klausītāji varēs dzirdēt daudzas no “Iļģu” pirmajām dziesmām, tāpēc mūziķi cer, ka šī daļa īpaši priecēs viņu mūzikas senos un uzticamos draugus – tos, kam “Iļģu” darbs ir bijis svarīgs visu šo laiku.

Savukārt otrajā daļā “ Iļģi” būs tādi, kā pierasts tos dzirdēt pēdējā laikā - enerģiski un dzīvesprieku raisoši.

Koncertā iekļaujamais dziesmu saraksts vēl top, jo dziedamā un spēlējamā ir vairāk kā vienam koncertam piedienas. Tāpēc – tieši kuras dziesmas un kādā secībā klausītāji varēs dzirdēt – paliks noslēpums. „Mēs esam brīvi muzicējoša grupa, nepiesaistīta notīm, spējīga uz dažādām improvizācijām, tāpēc arī koncerta noslēgums daļēji ir mūsu klausītāju rokās. Pēdējos gadus visi mūsu koncerti ir beigušies ar dančiem. Vai tā būs arī šoreiz – atkarīgs gan no mūsu, gan koncerta apmeklētāju noskaņojuma. Protams, Lielās Ģildes skatuve stipri atšķiras no mūzikas kluba vai brīvdabas estrādes. Bet vai tas būs šķērslis, lai raisītos danči?” koncerta noskaņu komentē Ilga Rezniece. „Mūsu koncertu īpatnība ir tā, ka tajos satiekas visas paaudzes. Gan bērni, gan pieaugušie, gan, kas mums īpaši svarīgi, pusaudži un jaunieši. Ļoti ceru skatītāju rindās ieraudzīt arī savus kādreizējos skolniekus un viņu ģimenes”

5. aprīļa koncertā grupas “ Iļģi” sastāvā muzicēs - Ilga Reizniece – balss, vijole; Māris Muktupāvels – balss, kokles, dūdas, akordeons, stabule; Gatis Gaujenieks – basģitāra, ģīga; Egons Kronbergs – ģitāra un Mārtiņš Linde – bungas, perkusijas. Grupas sastāvs gadu gaitā ir mainījies un no sākotnējā sastāva šodien grupā spēlē tikai Ilga Rezniece un Māris Muktupāvels. Tomēr “Iļģu” patreizējais sastāvs arī ir labi saspēlējies un radošu ideju pārpilns.

Grupas “Iļģi” muzicēšana gandrīz 30 gadu garumā, pierāda to, ka tradicionālā mūzika mūsdienās var mainīties un pārveidoties, tomēr saglabājot ko dziļi latvisku un trauslu savā kodolā. Būt sena un mūsdienīga vienlaikus. Tautas mūzikas, un tradicionālās kultūras kopumā, vēsts ir – dari līdzi! Dziedi, spēlē, danco, jūti, priecājies…

„Iļģi” aicina visus savus un etnomūzikas cienītājus uz grupas koncertu 5. aprīlī Lielajā Ģildē plkst. 18.00.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV