Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

JVLMA un diriģenta Karela Marka Šišona sadarbība un simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncerts

Vita Stiģe, 08.04.2010. 14:43

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija /JVLMA/ un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra /LNSO/ galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons uzsāk sadarbību - sestdien, 10.aprīlī plkst.16:00 JVLMA Lielajā zālē skanēs JVLMA simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncerts ar Karelu Marku Šišonu pie diriģenta pults. Soliste Madara Pētersone /vijole, Evas Binderes vijoles klases 2.semestra studente/.

Diriģents Karels Marks Šišons stāsta: "Es ļoti gaidu sadarbību ar JVLMA ne tikai dēļ koncerta 10.aprīlī, bet arī raugoties nākotnē. Es uzskatu, ka LNSO ir pienākums ne tikai nodrošināt tā kvalitāti, bet arī pilnveidot Latvijas kultūru un sabiedrību kopumā. Mūzikas akadēmija ir viena no svarīgākajām Latvijas kultūras institūcijām, īpaši tāpēc, ka mūzikas nākotne ir tās rokās. Nākamās paaudzes Latvijas orķestra mūziķu līmenis ir atkarīgs no Mūzikas akadēmijas mācību rezultāta. Tādēļ es jūtu LNSO pienākumu būt daļai no tā, palīdzot un sadarbojoties, cik vien iespējams. Personisku atzinību izsaku Mūzikas akadēmijas rektoram Artim Sīmanim, kurš bija un ir ļoti ieinteresēts šādas sadarbības uzsākšanai ar LNSO un mani. Mēs esam iedvesmoti, lai to turpinātu un attīstītu. Un mēs to darīsim ar lielāko prieku!"

Koncerta programmai diriģents izvēlējies Volfganga Amadeja Mocarta Uvertīru operai "Bēgšana no Seraja", kuras sižetā atspoguļota tolaik Vīnē populārā turku tēma. Skanēs arī Ludviga van Bēthovena Septītā simfonija A dur - viens no komponista dzīves laikā pazīstamākajiem opusiem, kas iezīmīgs ar savu gaišo un optimistisko noskaņu un melodisko dažādību. Koncerta īpašais notikums būs V. A. Mocarta virtuozitātes un ekspresijas piesātinātais Koncerts vijolei ar orķestri nr. 5 A dur, K 219, kurā orķestrim kā soliste pievienosies jaunā vijolniece Madara Pētersone. Jāpiebilst, ka koncerta honorāru diriģents Karels Marks Šišons ziedos JVLMA studentu izaugsmei.

Koncerta soliste Madara Pētersone saka: "Esmu ļoti priecīga, ka tieši man ir šī iespēja sadarboties ar JVLMA simfonisko orķestri un diriģentu Karelu Marku Šišonu. Saspēle ar šāda līmeņa diriģentu man ir vēl nebijusi izdevība un liels gods. Volfganga Amadeja Mocarta Koncerts vijolei ar orķestri ir kā opera - dramaturģiski bagāts, bet vienlaicīgi smalku nianšu caurausts. V. A. Mocarta mūzika dzīvo pati par sevi, es esmu tikai instruments, lai to ietērptu skaņās. Ar nepacietību gaidu sestdienu, kad šo koncertu varēšu spēlēt klausītājiem."

Koncerta biļetes var iegādāties iepriekšpārdošanā no 7.aprīļa JVLMA Koncertdaļā (111. kabinets), kā arī stundu pirms koncerta tā norises vietā. Biļešu cena Ls 3; pensionāriem, studentiem un skolēniem - Ls 2.

Atgādinām, ka Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija ir vienīgā Mūzikas augstskola Latvijā, un šajā koncertsezonā tā svin savu 90 gadu jubileju. Latvijas Konservatorija, tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, dibināta 1919.gada 20.augustā un oficiāli atklāta 1920.gada 11.janvārī. Latvijas mūzikas dzīvei tā ir devusi ievērojamus komponistus, izpildītājmāksliniekus un mūzikas zinātniekus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV