Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Latvijas Radio koris aicina uz jaunu koncertciklu

Inga Žilinska, 09.04.2010. 14:08

Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš aicina uz jauna koncertcikla "Canti Sacri" (Sakrālie dziedājumi) pirmo koncertu sestdien, 24.aprīlī plkst. 19:30 Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Jaunā koncertcikla idejas autors ir Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš: "Šajos koncertos būs dzirdami būtiskākie kormūzikas darbi, kas katrs ienesuši jaunas kvalitātes mūzikas attīstībā. Radio kora aizsāktā koncertu sērija būs veltīta dažādu laikmetu un stilu sakrālajai kora mūzikai, sākot no renesanses polifonijas krāšņajiem opusiem un romantisma laika augstvērtīgākajiem sacerējumiem līdz labākajiem mūsdienu opusiem." Šogad notiks diva cikla "Canti Sacri" koncerti.

Pirmā koncerta programmā renesansi portretēs viens no pazīstamākajiem un leģendām apvītākajiem itāļu renesanses meistara Džovanni Pjerluidži Palestrīnas (1514/15/26?-1594) opusiem - pāvestam Marčello veltītā mesa, kuras debešķīgais skaistums, iespējams, izglābis polifonās dziedāšanas tradīciju Romas katoļu baznīcā. Turpretim no 20. gadsimta sakrālajiem dziedājumiem programmā iekļauti trīs izcili opusi - Frānsisa Pulenka 1937. gadā sacerētā Sol mažora mesa, kas tiek pamatoti uzskatīts par vienu no 20. gs. a cappella repertuāra stūrakmeņiem, slavenā skotu komponista Džeimsa Makmilana (1959) darbs "Here In Hiding" ("Šeit noslēpumā"), kurā pretstatītas divas pasaules - gregorisko dziedājumu harmonija un impulsīvu cilvēcisku jūtu ārdošs spēks, kā arī austriešu komponista, ilggadēja Grācas Mūzikas un mākslas augstskolas docētāja, Afganistānas tradicionālās mūzikas kaislīga pētnieka un vijolnieka Hermana Markusa Presla (1939-1994) muzikālais rituāls "Asralda". Tā nosaukumu veido divi vārdi - Asrafaels (debesu koru diriģents) un Esmeralda (visa pasaulīgā iemiesojums).

Koncerta sākums plkst. 19.30 Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Biļetes iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv un Rīgas Sv. Pētera baznīcā pirms koncerta.

Vairāk informācijas Latvijas Radio kora mājas lapā: http://www.radiokoris.lv .

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV