Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

LNO gaidāms elektroakustisks stāsts "Vieglums"

Latvijas Jaunā teātra institūts, 12.04.2010. 09:23

„Vieglums” – vasaras vidus reibinošo smaržu stāsts par viena cilvēka apjukumu, vientulību un nemieru divu diennakšu ietvarā - tiks izrādīts Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē 16., 17. un 30. aprīlī plkst. 19:30.

Stāsta sastāvdaļas ir japāņu haikas, Kirila Burlova deja, videomākslinieka Elvisa Zanta videoprojekcijas, kā arī Jēkaba Nīmaņa, Edgara Raginska un Kristapa Pētersona mūzika īpašā Kristapa Pētersona aranžijā. Visu mūziku Kristaps veido kā vienotu miniatūru ciklu.

Līdzās nosauktajiem māksliniekiem šo stāstu stāstīs izcilais ansamblis Altera veritas (flauta, akordeons un divas kokles), saksofonists ārpus konkurences – Oskars Petrauskis, lieliskais skaņu mākslinieks Dj Krii un burvīgā Liene Kļava (elektriskā vijole). Kristaps Pētersons stāstā dalību ņems arī ar kontrabasa spēli.

Vieglā bezsvara stāvokļa sajūta, kāda rodas, kad nekas nav jādara un var vienkārši būt vasarā, ievelk sevī kā atvars. Stāsta centrālais subjekts ir pilnīgi pazudis šajā sajūtā. Viņa gribasspēks ir vājš, taču kā laba fotokamera viņš saskata neparastību parastajā. Vērošana ir vienīgā nodarbe, kas viņu interesē. Finansiāli viņa dzīve ir pilnīgi nodrošināta, tādēļ subjekts dara ko grib (t.i., neko nedara). Taču kāda dīvaina sajūta ir sākusi viņu urdīt, un no tās nevar tikt vaļā.

Ja kādam rodas priekšnojauta par savas dzīves precīzu ilgumu, sajūtas varētu būt visai spirdzinošas. Laikam šim cilvēkam tāda (priekšnojauta) radusies. Viņš dzird galvā balsis runājam japāņu haikas, tādēļ cilvēku moka bezmiegs, un viņš cenšas to kliedēt, staigājot pa savu lauku māju apkārtni nekurienes vidū.

Kristaps Pētersons par izrādi: "”Vieglums” ir stāsts par mani. Par to kā es gribētu dzīvot savu dzīvi un par to, ka realitātē tas nav iespējams. Kaut arī mana un līdz ar to arī izrādes liriskā varoņa (kuru iemiesos fantastiskais dejotājs Kirils Burlovs) domu psiholoģiskā situācija ir nevienkārša, patvērums tiek rasts dabas ārkārtējā skaistumā. Muzikālā ziņā mans līdzeklis ir smalkums, lai materializētu to vieglo teju bezsvara stāvokļa sajūtu, kāda rodas, kad nekas nav jādara un var vienkārši būt vasarā."

Kirils Burlovs saka: "Mans varonis ir iestidzis dzīves lokos ar to uzplaiksnījumiem un satumsumiem. Viņš saldkārē sapņo par nolemtību un tiecas uz to, kā uz ko līdz šim neizdibinātu.

Savā priekšnesumā mēģināšu atainot cilvēka virzību pa dzīves līkločiem un galvenokārt virzību nekurienē. Mans varonis klūp, apstājas, rod attaisnojumu savam kūtrumam, kā arī dzinuli ceļa turpināšanai. Šis cilvēks sirgst ar nihilismu, dzīves noliegšanu un bailēm no nenoteiktības. Vai viņa ceļš būs "viegls" – nav zināms. Visticamāk, ne tik "viegls", lai viņš to spētu ietērpt vārdos."

Biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv

Plašāka informācija www.vieglums.lv un www.opera.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV