Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Pirmo reizi Latvijā notiks Vinčenco Bellīni Operas „Puritāņi” koncertuzvedums

Mārtiņš Pučka, 12.04.2010. 12:00

15. un 17. aprīlī Lielajā Ģildē pirmo reizi Latvijas klausītājiem būs iespēja dzirdēt Vinčenco Bellīnī operas „PURITĀŅI” koncertuzvedumu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO), diriģenta Karela Marka Šišona un tādu izcilu starptautiski atzītu solistu kā Jeļena Goršunova, Donijs Rejs Alberts, Pauls Armīns Edelmans, Ivans Magri un Kosmins Markovičs izpildījumā. Dzirdēsim mūsu pašu iemīļotos operas solistus – Kristīni Zadovsku un Krišjāni Norveli. 
Pirmo reizi Latvijā notiks Vinčenco Bellīni Operas „Puritāņi” koncertuzvedums

LNSO operu koncertuzvedumi ar Karelu Marku Šišonu ir jau publikas iemīļota tradīcija. „Pelnrušķītes”, „Toskas”, „Kapuleti un Monteki” un „Aīdas” izrādes kļuvušas par būtiskiem un atmiņā palikušiem Latvijas kultūras dzīves notikumiem, pateicoties mākslinieciski augstvērtīgajam rezultātam, kurā savienojās izcils solistu dziedājums ar izteiksmīgu kora un orķestra skanējumu. Šajā sezonā tradīcija turpināsies ar vēl vienu izaicinājumu – Vinčenco Bellīni operu „Puritāņi”, kas Rīgā izskanēs pirmo reizi.

Bellīni bija viens no pirmajiem romantiķiem un uzcītīgs bel canto stila kopējs, īstens melodiķis, kura mūzikā romantiska jūsma mijas ar elēģiski iekrāsotu, maigu liriku. „Puritāņi” ir viņa pēdējā opera, kuras pirmuzvedums notika 1835. gadā Parīzē. Sižets ņemts no Valtera Skota tāda paša nosaukuma vēsturiskā romāna. Darbība notiek Anglijā ap 1658. gadu – puritāņu vadoņa lorda Voltona meitā Elvīrā iemīlējies gan Stjuartu sekotājs Lords Artūrs, gan puritānis Sers Ričards. Ričards lūdz Voltonam meitas roku, bet Elvīras sirds pieder Artūram. Operā atrodami visi romantiskā žanra nosacījumi – slepena tikšanās naktī, kāzu svinības, galvenās varones ārprāts, bēgšana un viltus nodevība, kam galu galā seko laimīgs iznākums. Visiem mūzikas mīļotājiem, kuri pagājušajā sezonā apmeklēja kaislību, temperamenta un drāmas pilnās „Aīdas” izrādes, „Puritāņi” sola kļūt par vēl vienu neaizmirstamu šīs īpašās sērijas notikumu.

Solisti:

Elvīra – Jeļena Goršunova / soprāns

Lords Arturs Talbots – Ivans Magri / tenors

Sers Ričards Forts – Pauls Armīns Edelmans / baritons

Sers Džordžs Voltons – Donijs Rejs Alberts / baritons

Karaliene Henrieta – Kristīne Zadovska / mecosoprāns

Lords Volters Voltons – Krišjānis Norvelis / bass

Bruno – Kosmins Markovičs / tenors

Diriģents: Karels Marks Šišons

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV