Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Koncertā 10. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla ietvaros uzstāsies izcilais pianists Aleksejs Ļubimovs

Liene Paukšēna, 20.04.2010. 11:42

Otrdien, 27. aprīlī, pulksten 19.00 Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē 10. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla ietvaros muzicēs pasaulē plaši pazīstamais pianists no Krievijas - Aleksejs Ļubimovs (Алексей Любимов). Speciāli šim koncertam ar firmas J. C. Neupert gādību uz Rīgu tika atvests īpašs instruments - firmas J. C. Neupert āmuriņklavieres. Koncerta programmā: V. A. Mocarts, K. F. E. Bahs, J. Kr. Bahs, J. Haidns.
Koncertā 10. Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla ietvaros uzstāsies izcilais pianists Aleksejs Ļubimovs

Maskavā dzimušais krievu pianists Aleksejs Ļubimovs ir viens no mūsdienu pašiem savdabīgākajiem mūziķiem. Ar plašo repertuāru, uzticību principiem un mūzikas morālei viņš kļuvis par vislabprātāk gaidīto izņēmumu un papildinājumu mūsdienu mūzikas pasaulē. Mācoties pie Heinriha Neihauza, Aleksejs Ļubimovs jau agri sāka aizrauties gan ar baroka mūziku, īpaši tradicionālo instrumentu atskaņojumā, gan ar 20. gadsimta komponistiem – A. Šēnbergu, A. Vēbernu, K.Štokhauzenu, P. Bulēzu, Č. Īvu, Ģ. Ligeti, A. Šnitki, S. Gubaiduļinu, V. Silvestrovu un A. Pērtu. Ļubimovam pieder daudzu moderno skaņdarbu pirmatskaņojumi Krievijā, un viņš dibinājis festivālu Alternativa. Savukārt septiņdesmitajos gados, kad koncertceļojumu ierobežojumi pārtrauca viņa starptautisko karjeru, viņš izveidoja baroka mūzikas kvartetu. Senās un modernās mūzikas izcilie atskaņojumi Aleksejam Ļubimovam nekad nav traucējuši lieliski spēlēt gan klasisko, gan romantisko repertuāru, ko pierāda arī viņa daudzie ieraksti.

Kad 80-tajos gados Krievijā izzuda politiskie ierobežojumi, Aleksejs Ļubimovs bija viens no pirmajiem pianistiem, kurš sāka sniegt koncertus Eiropā, Amerikā un Japānā. Viņš uzstājies kopā ar tādiem orķestriem kā Helsinku, Izraēlas, Losandželosas, Minhenes un Pēterburgas filharmonijas orķestri, ar Karalisko filharmonijas orķestri Londonā, Krievijas Nacionālo orķestri, Francijas Radio filharmonisko orķestri, Toronto simfonisko orķestri un Deutsches Symphonieorchester Berlin diriģentu V. Aškenazi, P. Jervi, K. Hogvūda, Č. Makkerras, K. Nagano, R. Norringtona u. c. vadībā. Lielu nozīmi Aleksejs Ļubimovs piešķir kamermūzikai un regulāri koncertē kopā ar slaveniem solistiem festivālos visā pasaulē. Daudzus Ļubimova ierakstus veikušas tādas kompānijas kā Melodia, Erato, BIS vai Sony. Tajos ieskaņotas visas Mocarta sonātes, Šūberta, Šopēna, Bēthovena un Brāmsa skaņdarbi, kā arī 20. gadsimta mūzika.

Firmas J. C. Neupert āmuriņklavieres Mozart, uz kurām koncertā spēlēs Aleksejs Ļubimovs, radītas pamatojoties uz 18. gadsimta pēdējā ceturkšņa klavierēm. Modelis, ko Neupert izmantojis šī instrumenta radīšanā, bija Johann Jakob Könnicke (1756-1811) klavieres, kas būvētas Vīnē 1796. gadā.

Neupert radītajām klavierēm raksturīgs klasiskā un pirmsklasiskā perioda autentisko instrumentu maigais pieskāriens (light touch) un smalkā, dzidrā skaņa. Gadu desmitu gaitā, kad instruments tika pastāvīgi uzlabots, Neuperta "Mocarta klavieres" sekmīgi izturējušas stingro pārbaudi neskaitāmās koncertzālēs, operas namos un konservatorijās.

Uz festivāla koncertiem biļetes var iegādāties „Biļešu Paradīze“ kasēs (telefons: 90002000) vai Internetā: www.bilesuparadize.lv. Biļešu cena Ls 5,00 – 10,00.

Festivālu organizē Baha mūzikas fonds un tā prezidente Aina Kalnciema. Aina Kalnciema personīgi ir pateicīga visiem festivāla sponsoriem un atbalstītājiem par dāvāto uzticību festivāla idejām arī šajā gadā!

Sekojiet informācijai - http://www.music.lv/bachfestival/ un tiksimies festivāla koncertos!

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV