Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Šodien notiks Marģera Zariņa 100. dzimšanas dienai veltīts jubilejas koncerts

Ilona Brūvere, 22.04.2010. 09:23

Šodien, 22. aprīlī plkst. 19.00 koncertzālē AVE SOL notiks Marģera Zariņa 100. dzimšanas dienai veltīts jubilejas koncerts „Kaislības un Noslēpumi”.
Šodien notiks Marģera Zariņa 100. dzimšanas dienai veltīts jubilejas koncerts

Marģeri  Zariņu jau pirmajā tikšanās, reizē Komponistu savienībā, kā domubiedru uztver Pēteris Plakidis. Kad viņš tolaik nospēlē Bēthovena Apasionātes lēno daļu, kas, nemainot nevienu pašu noti, pāriet  Čaikovska 6.simfonijas  finālā, maestro Zariņš sirsnīgi apsmejas. "Viņš  bija ļoti asprātīgs un jauks  cilvēks," atceras komponists Pēteris Plakidis. Marģera  Zariņa mūzika ir fantastiska un tā  pieder latviešu mūzikas Zelta  fondam. Komponists Marģeris  Zariņš vēl nav pienācīgi novērtēts un ir pienācis laiks pārskatīt savu muzikālo  atmiņu, lai labotu nepieļaujamu kļūdu..

Patiesībā visa Marģera Zariņa daiļrade ir kā viena aktiera teātris - ar bezgalīgu kostimēriju, rekvizītiem, bungām un dzīviem kanārijputniņiem," komponistu raksturo muzikoloģe Ingrīda Zemzare. Nevienu citu tik ļoti negodāja par Maestro kā viņu- komponistu, kura frakas baltais taurenis ikvienam apziņā bija itin kā iestrēdzis saistībā ar Marģera Zariņa tēlu.

Diriģents Uldis Kokars, viens no jubilejas koncerta diriģentiem, Marģera Zariņa šķietami nesalāgotos toņkārtu meklējumus dažādiem instrumentiem un balsīm iezīmē kā neiedomājami skaistus. "Ieklausoties šai mūzikā aizvien brīnumaināks šķiet pats Marģeris Zariņš, kas klausītāju uzmanīgi ieved savā krāšņajā mūzikas pasaulē."
 
Koncertā piedalās Rīgas kamerkoris AVE SOL. Profesionālais Pūtēju orķestris RĪGA.

Diriģenti Mārtiņš Klišāns un Uldis Kokars.

Programmā.Madrigāli un dziesmas ar Ērika Ādamsona, Frederika Garsijas-Lorkas un Rabindranata Tagores vārdiem. Oratorija "Mahagoni" un ērģeļmūzika.

Romāna "Viltotais Fausts jeb Pārstrādāta un papildināta pavārgrāmata, Marģera Zariņa "Nepabeigto memuāru" fragmenti.

Solisti: Ilona Bagele, Viesturs Jansons, Ieva Dzērve, Matīss Circenis, Aija  Ziņģīte

Marģera Zariņa noslēpumus un kaislības izzinās muzikologs Orests Silabriedis un radiožurnāists Eduards Liniņš.
 
Biļetes Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV