Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Liepājas muzejā skanēs Vīnes mūzikas dižgaru skaņdarbi

Dace Kārkla, 06.05.2010. 10:44

13. maijā plkst. 19:00 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16, ar Valsts kultūrkapitāla atbalstu notiks kamermūzikas koncerts „Vīne. Pilsētas un meža stāsti” ar izcilu mūziķu – Evijas Martinsones (soprāns), Ivara Bezprozvanova (čells) un Alda Liepiņa (klavieres) piedalīšanos, kā arī ar muzikoloģes Karīnas Bērziņas stāstījumu un komentāriem par Vīnes mūzikas dižgariem.
Liepājas muzejā skanēs Vīnes mūzikas dižgaru skaņdarbi

Mūziķi koncertā atskaņos brīnišķīgu mūziku - lappuses no Volfganga Amadeja Mocarta operas „Figaro kāzas”, Ludviga van Bēthovena „Mēnesnīcas sonātes” 1.d., F.Šūberta dziesmas un valšus, Johana Štrausa valsi „Pie skaistās, zilās Donavas”, Čardašu no operetes „Sikspārnis” u.c.   

Vīne visos laikos bijusi mūzikas  lielpilsēta. Koncerta laikā publikai būs iespēja ieskatīties šīs skaistās pilsētas vēstures lappusēs - Vīnes klasicisma radītāju un kopēju  Jozefa Haidna, Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena dzīves laikā – 18., 19.gadsimtā. Ceļojumu pa Vīni turpinās ar Francis Šūberta mūzikas romantisko elpu.

Bet īpaši jaunu lappusi savas pilsētas, visas Austrijas un pasaules muzikālajā vēsturē ierakstījis valšu karalis Johana Štrauss. Šī lappuse noteikti ļaus doties karaliski cēlā pastaigā pa Vīni un Vīnes mežiem, arī pie skaistās zilās Donavas, lai vēlreiz pārliecinātos  par Vīnes valša nezūdošo skaistumu.

Par Vīnes klasiķiem dēvētie - Jozefs Haidns, Volfgans Amadejs Mocarts un Ludvigs van Bēthovens - nedzīvoja vienā laikā, nebija īpaši savstarpēji pazīstami, toties viņi visi kādu laiku uzturējās Vīnē, vai tās tuvumā komponējot savus labākos darbus, kas joprojām priecē mūs mūsdienās, vai vienkārši izklaidēja publiku ar savu ģenialitāti.

Latvijas Nacionālās operas soliste Evija Martinsone 2004. gadā absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju profesores Anitas Garančas klasē. 2006. gadā dziedātāja ieguvusi maģistra grādu operdziedāšanas specialitātē. Vokālās prasmes dziedātāja papildinājusi meistarklasēs pie Stjuarta Stretforda, Paolo de Napoli, Margrētas Honigas un Barbro Marklundas Petersones. Latvijas Nacionālajā operā Evija Martinsone debitēja ar Galatejas lomu Georga Fridriha Hendeļa operas „Akīds un Galateja” iestudējumā 2005. gadā.

Ivars Bezprozvanovs ir Latvijas Nacionālās operas orķestra pirmais čells, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas čella spēles pasniedzējs, daudz koncertē Latvijā un ārzemēs gan soloprogrammās, gan dažādos kameransambļos. Mācījies pie Kārļa Bunkas, Larisas Strelitas-Strēles un Eleonoras Testeļecas. Aktīvi iesaistās dažādos kamermūzikas projektos, muzicējot kopā ar domubiedriem: pianistiem Pēteri Plakidi, Valdi Janci un Aldi Liepiņu, flautisti Ilonu Meiju, klarnetistiem Eriku Mandatu un Uldi Lipski, vijolnieku Jāni Bulavu u. c. Kā kameransambļu dalībnieks koncertējis Vācijā, Čehijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, ASV un Kanādā.

Savukārt pianists Aldis Liepiņš ir Latvijas mūzikas akadēmijas asoc. profesors Kameransambļa katedrā. Viņš pazīstams galvenokārt kā kameransambļu dalībnieks gan instrumentālajos, gan, jo īpaši, vokālajos žanros.

Ieejas maksa Ls 1,50

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV