Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Rīgā skanēs gruzīnu džezs ar pasaules elpu

Ilona Brūvere, 11.05.2010. 15:15

24. maijā  19.00 koncertzālē “Ave  Sol”, Citadeles ielā 7, skanēs etnodžezs  un daudzbalsīgi  gruzīnu  dziedājumi ansambļa “Astrogeorgia” (Gruzija) izpildījumā.
Rīgā skanēs gruzīnu džezs ar pasaules elpu

“AstroGeorgia” izveidota tikai pirms gada, apvienojoties brīnišķīgi dziedošai vīru grupai “Chveneburebi” ar mazliet pancīgo etnodžeza kvartetu “Zumbaland”. Kā jau pasaules mūzikai pieklājas, etniskā mūzika (šajā gadījumā – gruzīnu vīru tradicionālie daudzbalsīgie dziedājumi) te apvienojas ar vairākiem citiem mūzikas virzieniem – džezu,  blūzu, roku, pat regeju, kā arī kaukāziešu, austrumnieku un āfrikāņu ritmiem.

Grupas harizmātiskais līderis ir rokmūziķis un folklorists Zaza Korinteli, skatuves vārdā – Zumba. Viņš gan dzied, gan spēlē neskaitāmus instrumentus – ģitāru,  pūšaminstrumentus un perkusijas.
 
Zumba ir akronīms  gruzīnu teicienam– zogjer ubralod moindome, bolos agisruldeba. Tev tikai jāvēlas, un tas piepildīsies!

Savu pirmo grupu ar nosaukumu ZumbaLand Zumba nodibina 1993. gadā – sākotnēji grupa muzicē Tbilisi ielās, parkos un metro stacijās, līdz 1995. gadā klajā nāk debijas albumu „Es gaidu saullēktu” un 1996. gadā mūziķi jau plūc laurus vietējos rokfestivālos. 1997. gadā Zumba pārceļas uz Krakovu, kur grupa ZumbaLand piedzīvo savu otro reinkarnāciju –  tajā spēlē  gruzīnu, poļu, ukraiņu un amerikāņu mūziķi. Pēc albuma Project Union ieskaņošanas un izdošanas 2000. gadā, Zumba atgriežas  Gruzijā un savāc jau trešo ZumbaLand sastāvu,  kurš ieskaņo trīs albumus, kā arī nospēlē neskaitāmus koncertus gan Gruzijā, gan ārvalstīs.

Zumba 2004.gadā aizsāk jaunu muzikālo tradīciju - vasaras festivālu ART-GENE, kas veltīts gruzīnu tradicionālajai mūzikai un notiek Tbilisi Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Viņš organizē rokkoncertus, atbalstot  „Rožu revolūciju” Gruzijā 2003. gadā un „Oranžo revolūciju” Ukrainā 2004. gadā.

Vokālā grupa Chveneburebi dibināta 2001. gadā, un tajā apvienojušies dziedātāji katrs pārstāv kādu no Gruzijas novadiem ar atšķirīgu vokālo tradīciju. Līdz ar to grupas repertuārs ir daudzveidīgs un izpildījuma maniere maksimāli autentiska.

Ar grupu Chveneburebi Zumba sākotnēji izveido kopīgu programmu Zumba and Chveneburebi (YouTube var aplūkot vairākus programmas videoklipus), kas ļauj veidot pastāvīgu muzikālo vienību AstroGeorgia, kurā dziedošie vīri apvienotos ar ZumbaLand instrumentālistiem. Rezultāts ir skaniski un skatuviski aizraujošs – 11 dziedoši vīri, vairāki no kuriem spēlē dažnedažādus instrumentus, sākot ar gruzīnu tradicionālajiem panduri, čonguri un salamuri, beidzot ar basģitāru, akordeonu, taustiņinstrumentiem un bungu komplektu.

ASTROGEORGIA  mūzika ir  aizrautīgs etnodžezs ar roka, regeja un blūza pieskaņu apvienojumā ar  daudzbalsīgo un tik skanīgo gruzīnu dziedājumu. Gruzija ar pasaules elpu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV