Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Jāņa baznīcā norisināsies vakara sarunas par prieku

Rinta Bruževica, 12.05.2010. 12:57

Latvijas Radio koris ciklā “Vakara sarunas Jāņa baznīcā” turpina pulcēt tos, kuri vēlas ļauties sarunai un muzikālām pārdomām.  19. maijā pl. 20.00 “Vakara sarunu” uzmanības lokā būs PRIEKS.  Mūzikas žurnālista Oresta Silabrieža sarunu biedri būs mācītājs Māris Ķirsons un žurnālists Māris Zanders. Pasākumu rotās izmeklēta mūzika Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas sniegumā.

„Kas mūsu patlabanējā ikdienā ir vai varētu būt prieka avots? Viens teiks – tie ir cilvēki visapkārt. Cits apgalvos, ka tā ir laiskošanās brīvā dabā. Vēl kāds nosauks mūziku kā prieka avotu. Anekdošu krājumu. Negaidītu dāvanu. Pasaules kārtības apjausmu. Mīļoto cilvēku. Iespēju noskatīties, kā izaug paša bērni. Un tā tālāk. Svarīgs jautājums – vai un kā latvietis prot priecāties? Vai ir nošķirams sakrāls prieks un laicīgs prieks?” vaicā mūzikas žurnālists Orests Silabriedis. „Mūsu saruna par prieku notiek pavasarī. Tas ir gadalaiks, kas vairumam cilvēku saistās ar patīkamām sajūtām. Taču – vai visiem tā ir? Piemēram, Aleksandrs Puškins pavasara līksmojošā ziedu putenī jutās garlaikots un nomākts, pat tumši satraukts. Cita lieta – rudens zelts. Antroposofiskā gudrība pauž, ka pavasarī gars aizmieg, mostas fiziskais aspekts. Arī šī tēma visnotaļ iederas sarunā par prieku,” piebilst „Vakara sarunu” vadītājs.

Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā atskaņos  – Jāņa Zālīša “Kā sniegi kalnu galotnēs”, Antona Bruknera majestātiska prieka pārpilno moteti Ave Maria, Viljama Bērda vitālo himnu Sing joyfully, Sergeja Rahmaņinova tumšzelta piesātināto Bogorodice Devo, Tālivalda Ķeniņa enerģisko sacerējumu Alleluia un Jāņa Lūsēna  “Lai tāpēc šodien torņi skan”, kur vijoles solo spēlēs Agnese Kanniņa Liepiņa. Ilze Reine un Aigars Reinis spēlēs vienu no visu laiku priecīgākajiem ērģeļdarbiem – Šarla Marijas Vidora Tokātu.

“Latvijas Koncerti” un DELFI piedāvā iespēju portāla apmeklētājiem piedalīties konkursā – “Uzraksti repliku”. Uzdevums šāds: jāuzraksta replika (tosts, novēlējums, vērojums), kas sākas ar vārdu “Priekā ... !”. Māris Zanders izvēlēsies vismuzikālāko repliku un pats savā balsī atskaņos “Vakara sarunu” laikā, nosaucot arī autoru. Konkursa uzvarētājs turklāt iegūs savā īpašumā abonementu divām personām uz cikla atlikušajiem trim šā gada pasākumiem – “Prieks” 19. maijā, “Ceļš” 27. oktobrī (mācītājs Juris Rubenis un dzejnieks Uldis Bērziņš) un “Dziesma” 15. decembrī (mācītājs Juris Zariņš un Radio kora pašreizējie un kādreizējie diriģenti).

19. maija „Vakara sarunas” varēs klausīties Latvijas Radio 3 „Klasika” tiešraidē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV