Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Latvijas Radio koris koncertē “Estonia” koncertzālē Tallinā

Inga Žilinska, 12.05.2010. 17:07

Latvijas Radio koris dosies uz Igauniju, kur kopā ar Igaunijas filharmonijas kamerkori un Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri piedalīsies Sergeja Rahmaņinova apjomīgās kora simfonijas „Zvani” atskaņojumā.
Latvijas Radio koris koncertē “Estonia” koncertzālē Tallinā

14. maijā plkst. 19.00 Tallinas Estonia koncertzālē notiks grandiozs Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts, kas būs šīs mākslinieciskās vienības galvenā diriģenta Nikolaja Aleksējeva deviņu gadu ilgās sadarbības noslēguma koncerts.

Vērienīgā koncerta programmā izraudzīti divi pasaulslaveni krievu komponistu opusi - Pētera Čaikovska Vijoļkoncerts un Sergeja Rahamņinova izvērstā kora simfonija „Zvani”.

Koncertā viesosies virtuozais franču vijolnieks Davids Grimāls, kurš kopā ar Igaunijas Nacionālo simfonisko orķestri atskaņos Pētera Čaikovska Vijoļkoncertu. Latvijas publika Grimāla spožo virtuozitāti varēja baudīt 2007. gadā, kad viņš koncertā Rīgā aizstāja savu kolēģi – izcilo franču vijolnieku Reno Kapisonu.

Sergeja Rahamņinova kora simfonijas „Zvani” atskaņojumā kopā ar Latvijas Radio kori uzstāsies Igaunijas filharmonijas kamerkoris un solisti: soprāns Irina Dubrovskaja (Krievija), tenors Aleksandrs Antoņenko (Latvija) un bass Atlans Karps (Igaunija). Kora simfonija „Zvani” tika sacerēta 1913. gadā pēc Edgara Alana Po poēmas „Zvani” motīviem un tā Rahmaņinova daiļradē ieņem būtisku vietu līdzās monumentālajiem kora opusiem „Vesperes” un „Sv. Jāņa Zeltamutes liturģija”. 

Diriģents Nikolajs Aleksējevs absolvējis Pēterburgas konservatoriju, kur diriģēšanu apguvis pie Arvīda un Marisa Jansoniem. 1982. gadā viņš kļuva par Herberta fon Karajana starptautiskā diriģentu konkursa laureātu. Aleksējevs ieguvis arī Igaunijas valsts apbalvojumu. Pirmo reizi pie Igaunijas filharmonijas orķestra viņš viesojies 1983. gadā, un no šī brīža aizsākusies sirsnīga un cieša orķestra un diriģenta sadarbība, kas jau ilgst 27 gadus. 2000. gada Aleksējevs ir Sanktpēterburgas filharmonijas orķestra diriģents un pēdējos deviņu gadus arī ir Igaunijas Nacionālā simfoniskā orķestra galvenais diriģents.

Vairāk informācijas Latvijas Radio kora mājas lapā:  http://www.radiokoris.lv .

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV