Trešdiena, 25.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Rauls, Rodrigo;

Rīgā notiks vienīgais ievērojamākās Spānijas folkmūzikas grupas "Milladoiro" koncerts

Spānijas Karalistes vēstniecība Latvijā, 24.05.2010. 16:06

4.jūnijā notiks Spānijas Karalistes vēstniecības Latvijā organizētais ievērojamākās Spānijas folkmūzikas grupas "Milladoiro" koncerts. Koncerts notiek grupas Baltijas tūres ietvaros, sadarbojoties Spānijas vēstniecībām Latvijā un Lietuvā, grupa 3.jūnijā viesosies Viļņā un 4.jūnijā- Rīgā, kur sniegs savu vienīgos koncertus Baltijā.

Galīsija ir zaļš, lietains un kalnains reģions, kas atrodas Spānijas ziemeļrietumos. Tas ir reģions, kura topogrāfiskais un klimatiskais raksturojums ir ļoti tuvs citām Atlantijas okeāna piekrastes valstīm, kā, piemēram, Īrija, Velsa, Skotija vai Bretaņa. Ar šīm valstīm Galīsijai ir kopīgs ķeltu kultūrvēsturiskais mantojums, kas ļoti īpašā veidā saskatāms mūzikā.

Kopš Viduslaikiem Galīsija ir bijusi arī nozīmīgs reliģiskais centrs. Kopš X gadsimta līdz pat XVII gadsimta sākumam svētceļnieki no visas Eiropas ieradās Spānijā, lai apmeklētu apustuļa Santiago kapu, kas atradās Santiago de Kompostela pilsētā, tādējādi pārvēršot to par vienu no kosmopolītiskākajām pilsētām visā Viduslaiku Eiropā. Šie svētceļnieki ieradās ar saviem mūzikas instrumentiem un mūziku. Tas, kas atšķir tradicionālo galīsiešu mūziku no tās, ko mēs uzskatām par ķeltu mūziku, ir citu tautu (ģermāņu un latīņu) ietekmes, ko mantojusi Galīsija, svētceļniekiem ejot Santiago ceļu.

Vārds "milladoiro" ir cēlies no akmens krāvumiem, kas izveidoti uz Santiago ceļa, lai svētceļniekiem norādītu pareizo virzienu. Šis vārds simbolizē kultūras ietekmju ceļu, pateicoties kuram, Galīsija ir ieguvusi elementus, kas tagad ir neatņemamas tās identitātes sastāvdaļas.

Milladoiro mērķi ir adaptēt galīsiešu folkloras mūziku mūsdienu urbānajā un modernajā pasaulē. Grupas skaņdarbi ir tradicionālās mūzikas dziesmas, ko mūziķi atskaņo, izmantojot vairāk kā 20 mūzikas instrumentus, gan modernus, gan tradicionālus. Gala rezultāts ir mūzika, kuru radot grupas dalībnieki ir iedvesmojušies no ķeltiem. Tā ir modernā un tradicionālā sintēze.

Kopš grupas izveidošanās 1978. gadā "Milladoiro" spēlējuši koncertus visā pasaulē, ierakstījuši vairāk kā 20 diskus un skaņu celiņus filmām. Viņi joprojām meklē jaunus veidus, lai attīstītu galīsiešu mūziku. "Milladoiro" ir ievērojamākā tradicionālās galīsiešu un ķeltu mūzikas grupa Spānijā.

Spānijas vēstniecībai Rīgā ir liels gods, ka šie mākslinieki ir atbildējuši uz ielūgumu apmeklēt Latviju, saskaņot koncertu Latvijas galvaspilsētā šī gada pirmajā semestrī, kad Spānija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienībā. Tieši šī iemesla pēc Vēstniecība ir mēģinājusi šo sešu prezidentūras mēnešu laikā piedāvāt augstākā līmeņa kultūras programmu un šis koncerts ir spilgts piemērs Vēstniecības centieniem.

Koncerts notiks Sapņu Fabrikā, Lāčplēša ielā 101.

Sākums plkst.18:00, ieeja no plkst.17:00.

Ieeja brīva, uzrādot ieejas karti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV