Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

PPO „Rīga" aicina uz latviešu mūzikas koncertu komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā

Daina Švābe, 08.06.2010. 17:14

Pirmdien, 14. jūnijā, plkst. 19:00 Rīgas Domā latviešu mūzikas koncertu sniegs Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga" un diriģents Andris Poga. Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Viļņa Šmīdberga Simfonija. Orķestris „Rīga" un solisti Ēriks Kiršfelds, Imants Erdmans atskaņos Jāņa Ivanova, Jāņa Mediņa un Bruno Skultes mūziku.

Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga" jau tradicionāli komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā sniedz koncertu Rīgas Domā, atceroties totalitārisma režīmā bojā gājušos. Koncertam izvēlētā mūzika dos iespēju klausītājiem iegrimt pārdomās un raisīt domas par Latvijas dabas skaistumu un gaišāku nākotni šai zemē.

Komponists Vilnis Šmīdbergs savu Simfoniju raksturo ar vārdiem: „Šajā skaņdarbā apkopota visa mana mūža garumā gūtā radošā pieredze, šeit nav vietas muzikāliem eksperimentiem." Jaundarbam iedvesmu komponists smēlies savas ģimenes traģiskajā vēsturē, kad 1941. gadā no Latvijas izsūtīts tuvs radinieks. Simfonijas zemtekstā rindas no Svētajiem Rakstiem vēsta – „Svētā Marija, Dieva Māte, lūdz par mums, grēciniekiem, tagad un mūsu nāves stundā". Simfonija nosacīti sastāv no pieciem posmiem, to atklāj lēns, tautiski noslēpumains ievads. Otrā posma centrālais tēls ir karikatūrisks „monstrisks" maršs, kas ar zināmu simbolismu raksturo totalitārismu. Simfonijas vidusdaļā lēnām, tautiskām intonācijām apvītam fragmentam seko ļoti ātrs, ritmisks posms ar mainīgiem metriem, kas ved uz cerīgumu nesošo kulmināciju. Simfonijas mažoriskajā postlūdijā kā aizlūgums par mirušajiem izskan katoļu lūgšana – korālis „Esi sveicināta, Marija...".

Orķestris „Rīga" diriģenta Andra Pogas vadībā atskaņos latviešu izcilākā simfoniķa Jāņa Ivanova klavierdarbu „Mana dzimtene" Mendeļa Baša pārlikumā pūtēju orķestrim un Adagio no Jāņa Ivanova Čellokoncerta ar Ērika Kiršfelda čella solo.

Latvijas Nacionālās operas solists, baritons Imants Erdmans dziedās Jāņa Mediņa solo dziesmas „Birzēm rotāts Gaiziņš" un „Uz augšu", kā arī Bruno Skultes „Sapņu zeme".

Orķestra „Rīga" latviešu mūzikas koncertā 14. jūnijā plkst. 19:00 ieeja ar bezmaksas ielūgumiem, kurus var saņemt Rīgas Doma kasē.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV