Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

"A Hawk And A Hakcsaw" turnejā dosies četratā

SKYR, 17.06.2010. 12:57

Saņemts apstiprinājums, ka eksperimentālās folk jeb tautas mūzikas duets "A Hawk And A Hacksaw" 20.jūlija koncertā Rīgā muzicēs kopā ar vēl diviem viemūziķiem.
"A Hawk And A Hakcsaw" turnejā dosies četratā

Lai arī Heteri Trostu (Heather Trost) un Džeremiju Bārnsu (Jeremy Barnes) mēdz dēvēt par duetu gan viņu radošajā dzīvē, gan personīgajā, līdzšinējais "A Hawk And A Hacksaw" koncepts allaž bijis atvērts izaicinājumiem to definēt no jauna. Regulārās dzīvesvietas maiņas, lai padotos apsēstībai un zinātkārei pēc Austrumeiropas un Balkānu reģiona tautas mūzikas, bieži Trostas un Bārnsa ceļiem likušas kurstoties ar neskaitāmiem mūziķiem. Pēc AHAAH debijas albuma visi pārējie tapuši, piedaloties vairākiem viesmūziķiem, un arī turpmākās koncertuzstāšanās notikušas triju, četru, padsmit cilvēku sastāvā. 2010.gada vasaras Eiropas turneja nebūs izņēmums.

Koncertos piedalīsies trompetists Sems Džonsons (Sam Johnson), kā arī perkusionists Isa Malufs (Issa Malluf). Tūkstošgades sākumā Isa bija viens no afrikāņu ansambļa Umoja dalībniekiem, ar kuru kopā tika ierakstīti vairāki albumi, taču pēdējos gadus viņš uzstājas kā solo mākslinieks un muzicē vairākās muzikālās apvienībās – "Sadaqah", čigānu valsi "The Zoltan Orkestar" un irākiešu un arābu klasisko mūziku "The Baghdad Ensemble". Iespējams, tieši dalībā pēdējā likusi Isam aizrauties ar dumbeku un riku, uz kuriem viņš muzicē arī kopā ar "A Hawk And A Hacksaw". Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas biķera formas sitamo instrumentu dumbeku pazīst arī ar citiem nosaukumiem – darabuka, derbučka, dumbeleks un citiem. To parasti izgatavno māla, koka vai metāla, tam ir viena plēve jeb āda un muzicējot to tur padusē. Instruments šobrīd iekarojis stabilu vietu pasaules mūzikas izpildītāju vidū, piekāpjoties vien džambai. Dumbeka nosaukums fonētiski ilustrē divas no tā iegūstamās skaņas – dobjo "dum", sitot pa ādas vidu, un "bek", sitot pa ādu spriegojošo stīpu. Arī t.s. "ēģiptiešu tamburīns" jeb riks ir arābiski runājošo zemju tautas un klasiskajā mūzikā plaši izmantots sitaminstruments. Rika spēlmanis parasti nedzied, jo pieņemts uzskatīt, ka instrumenta radītās skaņas ir līdzvērtīgas un cilvēka balsi papildinošas, turklāt aktīva muzicēšana plašā amplitūdā ļauj no it kā vienkāršā instrumenta izvilināt ļoti dažādus toņus un nokrāsas.

Kā ziņots iepriekš, 20.jūlijā Dirty Deal Café (Maskavas 12-k2) savu pirmo koncertu Baltijas valstīs sniegs viena no ievērojamākajām mūsdienu tautas jeb folk mūzikas apvienībām "A Hawk And A Hacksaw". Biļetes nopērkamas www.bezrindas.lv, to cena šobrīd – Ls 8.00, taču tuvojoties koncertam tās kļūs dārgākas.

Resursi internetā:
myspace.com/ahawkandahacksaw
theleaflabel.com/ahaah
myspace.com/issamall

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV