Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Pēterdienā notiks Kora mūzikas koncerts

Ilona Brūvere, 21.06.2010. 13:57

Pēterdienā godīgi līgotāji met mieru līksmībai un ķeras pie nopietniem darbiem. Rīgas kamerkoris "Ave Sol" Pēterdienā 29.jūnijā 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā aicina uz klasiskās kora mūzikas koncertu. Programmā Pēteris Vasks, Pēteris Plakidis un Pēteris Barisons. Pēterdienas vārda svētku gaviļniekiem piepulcējot Čaikovski, Franci Šūbertu un Petru Ebenu.

Pēteris Vasks ir pasaulē atzītākais latviešu komponists. Vasks savā daiļradē tiecas runāt par globālām un pārlaicīgām tēmām. Vaska mūzika jau ir filozofiska kategorija, domājot par Dzīvību un Nāvi, naidu un piedošanu, harmoniju un disonējošu haosu ikvienā izvērstas formas sacerējumā. Komponists Pēteris Plakidis ir izcils pianists, koncertmeistars un klasiskās mūzikas interprets. Plakidis pazīstams kā daudzkrāsainu instrumentālo darbu, kora un vokālās kamermūzikas autors. "Esmu garas stundas pavadījis kamermuzicēšanā Mūzikas akadēmijā. Daudzi topošie dziedātāji laimīgā kārtā kļuvuši par maniem partneriem un turpina piedalīties koncertos, kur atskaņo manu mūziku," atklāj komponists.

Pēteris Barisons uz ilgiem laikiem ierakstījis sevi latviešu mūzikas vēsturē kā lirisks, ar plašu formas diapazonu apveltīts komponists. Barisona krāšņā muzikālā harmonija un jūtu patiesīgums ļauj šodienas klausītājam pietuvoties 30. gadu latviešu kora mūzikas klasikai.

Čehu komponists un ēŗģelnieks Petrs Ebens ir izcils improvizators. Viņa mīlestība pieder tautas dziesmai un liturģiskajai mūzikai, kas ļauj attīstīt pašam savu muzikālo stilu, Ebens ir pasaulē pazīstamākais 20. gadsimta čehu komponists. Īpaša vieta pasaules mūzikas kontekstā ierādīta viņa ērģeļmūzikas skaņdarbiem.

19. gadsimta izcilais krievu komponists Pēteris Čaikovskis apbrīno Masnē un Bizē muzikālo izjūtu. Un, protams, gaišās un rotaļīgās Mocarta kompozīcijas. Čaikovskis ir izsmalcinātu melodiju un harmoniju radītājs. Komponista mūzikā atspoguļojas visa cilvēka dzīve ar tās priekiem, bēdām, izmisumu un cerībām.

Bet Šūberts sacerējis mūziku neparasti ātri, spējot sarakstīt līdz pat desmit dziesmām dažās dienās. Bieži viņam pietrūkst nošu papīra. 1828. gadā komponista draugi noorganizē vienīgo Franča Šūberta skaņdarbu koncertu viņa dzīves laikā. Tam ir milzīgi panākumi.

Diriģente un Koncertorganizācijas "Ave Sol" mākslinieciskā vadītāja Agita Ikauniece: "Vienā koncertā tik daudz emociju un harmonijas! Klausītāji iepazīs plašu un daudzveidīgu muzikālo gammu, skumstot ar Čaikovski, apcerot kopā ar Vasku, iejūtoties Ebena liturģiskajā pasaulē un iegūstot līdzsvaru ar Plakidi. Iespējams, vienā no komponistu Pēteru skaņdarbiem Populo Mesa, klausītāju rindās sāks dziedāt arī blakussēdētājs. Un tas nebūs tikai viens..."

Pēterdienas koncertā Rīgas Sv. Pētera baznīcā piedalās: Rīgas kamerkoris "Ave Sol", Latvijas Bankas koris un Rīgas Biznesa skolas jauktais koris. Pūšaminstrumentu kvartets, pianiste Ieva Dzērve, tenors Viesturs Jansons, ērģelnieks Roberts Hansons. Diriģenti Uldis Kokars un Mārtiņš Klišāns. Programmu vada mūzikas žurnālists Orests Silabriedis.

Ieeja koncertā bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV