Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Garīgās mūzikas festivāls piedāvās četrus bezmaksas koncertus trīs Latvijas pilsētās

Jānis Krastiņš, 12.08.2010. 11:26 | komentāri (2)

Pateicoties Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" dalībai Eiropas Savienības (ES) finansētā projektā, klausītājiem vairākās Latvijas pilsētās augusta otrajā pusē 13.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla ietvaros būs iespējams bez maksas baudīt četrus koncertus.
Garīgās mūzikas festivāls piedāvās četrus bezmaksas koncertus trīs Latvijas pilsētās

Koris "Latvija" kopā ar partneriem no Igaunijas (Dāvida Oistraha festivālu) un Somijas (Austrumhelsinku mūzikas institūta atbalsta asociāciju) ir iesaistījies ES projektā "Eiropas Savienības 5 gadi Baltijas jūras krastā", saņemot 250 000 eiro. Projekta ietvaros bezmaksas koncerti jau notikuši Saldū, Saulkrastos, Jūrmalā, Talsos un Rīgā, tāpat koris "Latvija" sniedzis koncertus arī Igaunijā, Zviedrijā un Somijā, iepazīstinot šo valstu klausītājus ar latviešu komponistu mūziku. Šis projekts īstenots Centrālās Baltijas jūras reģiona programmas INTERREG IV A 2007-2013 ietvaros, kas tiek finansēta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.

"Lai gan Latvija jau sešus gadus ir Eiropas Savienības dalībvalsts, statistika liecina, ka kultūrai pieejamo Eiropas finansējumu iespējams apgūt aktīvāk – iespējams, cilvēkiem trūkst informācijas par iespējamo atbalstu, bet varbūt nepieciešama palīdzība projektu rakstīšanā. Joprojām ir neizmantotas iespējas – piemēram, kopš 2009.gada Eiropas Savienības programmā "Kultūra" iekļauta aktivitāte "Festivāli" – ja mūzikas festivāls noticis jau vismaz piecas reizes un aptver vismaz septiņas valstis, tas var saņemt dotāciju 100 000 eiro apmērā," Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca trešdien 13.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla atklāšanai veltītā preses konferencē aicināja kultūras organizācijas uzstājīgāk interesēties par pieejamo ES finansējumu dažādiem kultūras projektiem.

Festivāla ietvaros bez maksas varēs apmeklēt pirmos četrus koncertus – festivāla atklāšanas koncertu 19.augustā Liepājas Latviešu biedrības namā un koncertu 20.augustā Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Tajos koris "Latvija" un Valsts Liepājas Simfoniskais orķestris pirmo reizi atskaņos komponista Leona Amoliņa "Vēstures liturģiju". L. Amoliņa „Vēstures liturģija" ir balstīta uz pāvesta Jāņa Pāvila II tekstiem, un vēsta par Polijas vēsturi, kad tik daudzos dzīves pagriezienos cieši savijusies arī ar Latvijas vēsturi. P. Butāna darba pamatā ir krievu rakstnieka Sergeja Moreino un latviešu dzejnieces Mairas Asares darbi. Kantāte ir bilingvāla; dzejnieki atdzejojuši viens otra dzejoļus savā dzimtajā valodā. Koncerts ir arī Garīgās mūzikas festivāla dāvana Rīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem Rīgas Svētkos
Tāpat arī 24.augustā Svētā Pētera baznīcā un dienu vēlāk Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā bez maksas būs iespējams klausīties Somijas "EMO Ensemble" izpildīto somu komponistu mūziku.

Jūnijā, pateicoties Eiropas Savienības finansējumam, vairākās Latvijas pilsētās vienlaicīgi bija iespējams bez maksas tiešraidē no Spānijas vērot Žorža Bizē operu "Karmena" ar Latvijas mecosoprānu Elīnu Garanču titullomā. Šis pasākums notika Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību ietvaros.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV