Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Septembrī iznāks jauns Jana Garbareka un "The Hilliard Ensamble" albums "Officum Novum"

Inese Mihasjonoka, 24.08.2010. 15:06

Jana Garbareka (Jan Garbarek) un "The Hilliard Ensemble" apvienošanās kopš 1993. gada ir radījusi inovāciju pilnu mūziku. Izcilais „Officium" albums, kurā Gabareka virtuozā saksofona spēle „piektās balss" lomā kopā ar "The Hilliard Ensemble" parādīja pirmās pazīmes šīs mūziķu kombinācijas plašajam diapazonam un emocionālajam spēkam, kā rezultātā albums tika pārdots vairāk nekā miljons eksemplāros. „Mnemosyne" (1998.) turpināja uzvaras gājienu, paplašinot repertuāru ārpus „agrīnās mūzikas" robežām, lai ietvertu gan senus, gan modernus darbus.
Septembrī iznāks jauns Jana Garbareka un "The Hilliard Ensamble" albums "Officum Novum"

Tagad, pēc vēl vienas desmitgades kopīga darba, ir radīts „Officium novum", Garbarek/Hilliard trešais albums, kuru gluži kā iepriekšējos albumus ierakstīja Sv. Džerolda klosterī Austrijā. Šoreiz galvenais uzsvars ir likts uz mūziku no Armēnijas, balstoties uz Komitas Vardapeta adaptācijām – skaņdarbiem, kas balstās gan uz viduslaiku garīgo mūziku, gan uz Kaukāza reģiona bardu tradīcijām. Hilliard dalībnieki iepazina šos skaņdarbus, viesojoties Armēnijā, un šī mūzika iedvesmo Gabareka daiļrades viskaislīgāko pusi. Papildus armēņu skaņdarbiem „Officium novum" repertuārā ietilpst Arvo Perta (Arvo Pärt) „Most Holy Mother of God" akapella versijā, bizantiešu dziedājums, divi Jana Garbareka skaņdarbi, tostarp „We are the stars" jaunā versija un spāņu „Tres morillas". Albumā ietverta arī Perotina „Alleluia, Nativitas" jaunā versija, kas iepriekšējā variantā bija ierakstīta otrajā albumā „Mnemosyne": interpretācijas brīvība ir pierādījums tam, ka projekts ir attīstījies kā viens veselums kopš tā prezentēšanas ECM New Series, un "The Hilliard Ensemble" tagad aktīvi piedalās improvizācijas procesos un jaunu mērķu sasniegšanā.

Mūziķi ir gaidāmi ar koncertu arī Latvijā 2011.gada pavasarī, tuvākajā laikā tiks izsludināta biļešu tirdzniecība. Viens no pasaules labākajiem senās un laikmetīgās mūzikas interpretiem - britu vīru kvartets The Hilliard Ensemble ir jau bijis Latvijā trīs gadus atpakaļ, bet Jans Garbareks 13 gadus atpakaļ. Džeza gardēžiem Garbareks pazīstams kā viens no pasaules saksofonistu elites pārstāvjiem ar savu norvēģu „auksto" skanējumu un vispārēji meditatīvo gaisotni.

Jans Garbareks (JAN GARBAREK) - saksofons
Deivids Džeims (DAVID JAMES) - kontrtenors
Stīvens Herolds (STEVEN HARROLD) - tenors
Rodžers Kovejs- Kramps (ROGERS COVEY-CRUMP) - tenors
Gordons Džons (GORDON JONES) - baritons

http://www.garbarek.com/
http://www.hilliardensemble.demon.co.uk/
http://www.youtube.com/watch?v=DAMR-ZUHQD8

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV