Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

LNSO simfoniskie koncerti bērniem aicina aizraujošos mūzikas ceļojumos

Mārtiņš Pučka, 27.09.2010. 14:13

Ceturtdien, 23. septembrī, Lielajā Ģildē notika tikšanās ar LNSO simfoniskie koncerti bērniem radošo komandu, kurā klātesošie tika informēti par šajā sezonā sagatavotajiem jaunumiem un pārsteigumiem.
LNSO simfoniskie koncerti bērniem aicina aizraujošos mūzikas ceļojumos

Turpinot iepriekšējos gados uzsākto un plašu klausītāju atsaucību guvušo tradīciju, 2010/2011. gada sezonā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) mazajiem klausītājiem piedāvās četrus koncertus un līdzīgi kā iepriekšējos gados ļaus arī tuvāk iepazīties ar dažādiem mūzikas instrumentiem:

30. oktobrī koncerts „Mazie gariņi" un stīgu instrumentu prezentācija;
2011. gada 5. februārī uzvedums „Baleta mūzika" un metāla pūšaminstrumentu prezentācija;
2011. gada 12. martā koncerts „Dzīvnieku pasaule" un sitaminstrumentu prezentācija;
2011. gada 30.aprīlī koncerts „Dabas parādības" un koka pūšaminstrumentu prezentācija.

Stāstot par koncertiem sagatavoto muzikālo programmu, bērnu koncertu mākslinieciskais vadītājs un diriģents Andris Vecumnieks atzina, ka viņam ir patiess prieks jau ceturto gadu veidot šos koncertus kā īstu savu autorprogrammu un, ja pirmajā mirklī šķiet, ka bērniem piemērota klasiskā mūzika ir ļoti nedaudz, tad šobrīd var apgalvot, ka mūzikas krājumi ir pilni ar dažādiem bērniem un tematikai piemērotiem skaņdarbiem.

Pirmajam koncertam „Mazie gariņi" izvēlēta dažādu autoru mūzika, kurā būs dzirdami rūķu un feju darbi un nedarbi, tāpēc gatavojoties šim koncertam arī visa tematika tiks veltīta rūķiem fejām un citiem maziem gariņiem, savukārt koncerta starpbrīdī mazajiem klausītājiem būs iespēja klātienē iepazīties un pat nedaudz pamēģināt dažādus stīgu instrumentus.

Otrais koncerts – „Baleta mūzika", būs atšķirīgs no visiem līdzšinējiem koncertiem, jo tas tiek veidots sadarbībā ar horeogrāfa Tāļa Sila baleta studiju un tajā koncerta apmeklētāji ne tikai varēs klausīties Pētera Čaikovska skaistā skaņdarba „Gadalaiki" atskaņojumu, bet arī skatīties kā šo mūziku izdejo baleta studijas dalībnieki. Bet tas vēl nav viss, jo laiku pa laikam virs orķestra galvām tiks rādīti viesiem labi pazīstami multiplikācijas filmas fragmenti, kas radīti, iedvesmojoties no šī skaņdarba. Šo uzvedumu LNSO iecerējis aizvest arī uz vairākām pilsētām Latvijas reģionos, bet par šīs ieceres realizāciju vēl notiek sarunas ar konkrētajām pašvaldībām.

Trešais šīs sezonas simfoniskais koncerts bērniem un viņu pavadoņiem būs veltīts dažādiem mums ikdienā līdzās esošiem, bet ne vienmēr tik labi pamanāmiem maziem dzīvnieciņiem vai, kā Andris Vecumnieks tos nodēvēja, mazajiem draudziņiem. Šeit būs dzirdamas gan mazas pelītes, mušiņas un taurenīši, gan jāņtārpiņi un citi mazi zvēriņi, bet koncerta starpbrīdī apmeklētājiem būs iespēja klātienē iepazīties un iemēģināt dažādus sitaminstrumentus.

Ceturtais un pēdējais šīs sezonas bērnu koncerts būs veltīts dažādām dabas parādībām – gan lietiem, vētrām, zibeņiem un pērkoniem, gan arī saulītei un maigam pavasara vējiņam. To visu jums bagātīgi atklās A. Vecumnieka sagatavotā muzikālā programma. Savukārt starpbrīdi visi tiks aicināti iepazīties ar dažādiem koka pūšaminstrumentiem.

Savukārt bērnu koncertu kurators Jānis Ozols informēja par dažādiem citiem ar mūziku saistītiem jaunumiem. Pirmais no tiem – ir mainīts līdzšinējais koncertu formāts. Ja līdz šim bērni tika aicināti ierasties stundu pirms koncerta sākuma un šo laiku veltīt mūzikas instrumentu apskatei un citām piedāvātajām aktivitātēm, savukārt tam sekojošais koncerts bija vienā daļā, tad sākot šajā sezonā koncerts tiks dalīts divās, ne pārāk garās daļās un visa iepazīšanās ar mūzikas instrumentiem un citas aktivitātes notiks starpbrīdī. Tas darīts ar nolūku, lai pieradinātu bērnus pie tradicionālā koncerta formāta un izvairītos no situācijām, kad bērni laikā pirms koncerta ir bijuši tik aktīvi, ka atlikušais laiks tiek pavadīts atpūšoties miegā.

Tiks turpinātas plašu klausītāju atsaucību guvušās mūzikas instrumentu prezentācijas, kuru laikā gan mazie, gan lielie klausītāji var ne tikai apskatīt un uzzināt kā tiek spēlēts uz šāda instrumenta, bet arī paši izmēģināt roku, mūsu orķestra mūziķu uzraudzībā.

Kā centrālo bērnu koncertu šajā sezonā J. Ozols uzsvēra uzvedumu Baleta mūzika, kurā būs apvienotas gan simfoniskā orķestra mūzikas izpildījums, gan balets bērnu un jauniešu izpildījumā, gan arī multiplikāciju filmas video projekcijas, tādā veidā kļūstot par īsti multimediālu pasākumu.

Ņemot vērā publikas atsaucību un ieinteresētību LNSO plāno turpināt bērnu koncertus arī nākamajās sezonās, un tāpēc šajā sezonā uzsāk projektu, kura rezultāti būs redzami tikai nākamajā sezonā, proti, - LNSO aicina visas sezonas garumā ikvienu bērnu rakstīt pasakas, no kurām labākās tiks atlasītas un uzticētas jaunajiem un perspektīvajiem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentiem, lai atbilstoši pasakas saturam sakomponētu mūziku. Un tad nākamajā sezonā bērniem būs iespēja dzirdēt labākos no radītajiem skaņdarbiem, kas turklāt būs rakstīti, iedvesmojoties no viņu pašu rakstītajām pasakām.

Šādus un daudzus citus pārsteigumus koncertu organizatori ir sagatavojuši mazajiem klausītājiem šajā sezonā. LNSO mūziķi un radošā komanda aicina ikvienu bērnu un interesentu apmeklēt bērnu koncertus un klātienē izbaudīt aizraujošo ceļojumu mūzikas pasaulē.

Koncertu cikls Simfoniskie koncerti bērniem tiek organizēts ar mērķi uzrunāt mazos klausītājus un rosināt viņu interesi par klasisko mūziku, instrumentiem un populārākajiem dažādu tautu un laiku komponistu sacerējumiem. Cikla koncertu mākslinieciskais vadītājs un diriģents ir publikas iemīļotais Andris Vecumnieks, bet mūzikas instrumentu demonstrācijās un muzikālo nodarbību norisē galvenokārt piedalās paši orķestra mūziķi. Simfoniskos koncertus bērniem un vecākiem LNSO organizē jau ceturto sezonu, un šie tematiskie muzikālie pasākumi ir izpelnījušies lielu klausītāju atsaucību. Pagājušajā sezonā bērnu koncertus apmeklēja vairāk kā 5000 bērni.

Biļetes uz bērnu koncertiem iespējams iegādāties visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās, bet abonementus uz bērnu koncertiem iespējams iegādāties Lielās Ģildes kasēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV