Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Pūtēju orķestris "Rīga" atklāj koncertu sezonu

Ilze Miķelsone, 27.09.2010. 14:23

Jau šo ceturtdien, 30.septembrī, plkst.19.00 Lielajā Ģildē ar Andra Dzenīša skaņdarba "Drone" pasaules pirmatskaņojumu un Džozefa Švantnera Koncerta sitaminstrumentiem un orķestrim pirmatskaņojumu Latvijā, Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" atklās jauno koncertu sezonu. Koncerta soliste - perkusioniste Elīna Endzele, diriģents - Andris Poga.

Sezonas atklāšanas koncertam latviešu komponists, Lielās Mūzikas balvas laureāts, Andris Dzenītis ir radījis jaundarbu "Drone", kuru veltījis diriģentam Andrim Pogam un Profesionālajam pūtēju orķestrim "Rīga". Stāstot par savu jaundarbu, komponists saka: "Skaņdarbs ir asociatīva, psihoanalītiska fantāzija, instrumentārijā izmantojot subkultūras mūzikas atribūtus - elektriskās ģitāras, pamatīgu ritma sekciju, tādējādi vietumis piešķirot mūzikai roķīgu spēku."

Savu pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvos amerikāņu komponista Džozefa Švantnera viens no populārākajiem un biežāk atskaņotajiem mūsdienu koncertdarbiem Koncerts sitaminstrumentiem un orķestrim. Koncerta sitaminstrumentu soliste Elīna Endzele par šo skaņdarbu saka: "Jau no pirmajām skaņām es sapratu - jā, tas ir man! Marimbas harmonijas ievilina transā un laika aizmirstībā, bet bungu rīboņa vienmēr atgriež realitātē. Te netrūkst misticisma - skanējums, ko rada savdabīgā instrumentu izvēle un salikumi: vibrafons un krotales, gongs ūdenī, melodijas uz govju zvaniem, kas ieved vēl nepiedzīvotās sajūtās... Tomēr galu galā Džozefa Švantnera koncerts ir kārtīgs enerģijas lādiņš!"

Sezonas atklāšanas koncerta diriģents - Lielās Mūzikas balvas ieguvējs un Jevgēņija Svetlanova Otrā Starptautiskā diriģentu konkursa laureāts Andris Poga. Koncertā viņa vadībā tiks atskaņota arī britu komponista Filipa Spārka kompozīcija "Celebration" un Leonarda Bernsteina Trīs deju epizodes no mūzikla "On the Town".

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv Biļetes cena no Ls 4 līdz Ls 10. "Biļešu paradīzes" kasēs, uzrādot apliecību, pieejamas atlaides pensionāriem un studentiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV