Otrdiena, 24.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Agris, Agrita;

Rudens kamermūzikas festivālā spēlēs „Tempera Quartet" no Somijas

Rinta Bružēvica, 28.09.2010. 12:46

Pirmo reizi Latvijā spēlēs stīgu kvartets no Somijas - „Tempera Quartet". Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros kvartets atskaņos skaisto un pārdomas rosinošo Sibēliusa un Vaska mūziku Spīķeru koncertzālē 30. septembrī pl. 19:30.
Rudens kamermūzikas festivālā spēlēs „Tempera Quartet" no Somijas

Sibēliusa kvartets "Voces intimae" ("Intīmās balsis") pieder pie stīgu kvartetu repertuāra zelta klasikas. To komponists sacerēja 1909. gadā Londonā, Parīzē un Berlīnē (Sibēliuss bija aktīvs ceļotājs). „Īpašu uzmanību vērts pievērst kvarteta saturiski nozīmīgākajai – trešajai daļai," saka muzikologs Orests Silabriedis, "apmēram divas minūtes pēc skanējuma sākuma fa minora tonalitāti negaidīti pārtrauc trīs autonomi mi minora trijskaņa akordi. Zem šiem akordiem komponista rokrakstā lasām Voces intimae – vārdkopu, kas devusi nosaukumu visam kvartetam. Iespējams, tā ir komponista norāde uz pašam vien zināmu informāciju, tomēr arī neiesvaidītam klausītājam šāda epizode var likt citādi paraudzīties uz visai raupjo, pretrunu caururbto somu komponistu."

Pats komponists sievai Aino rakstīja: "Galu galā sanāca kas lielisks. Mūzika, kas jūsu nāves stundā liks lūpām smaidīt. Un vairāk ne vārda."

Vēl koncertā skanēs Žana Sibēliusa Allegro mi minorā, kas sacerēts studiju laikā Helsinku Mūzikas institūtā.

„Tempera Quartet" Rīgas koncertā no Rudens kamermūzikas festivāla patrona Pētera Vaska skaņdarbiem atskaņos Ceturto stīgu kvartetu, kas veltīts komponista mātei un pirmatskaņots Parīzē pasaulslavenā Kronos kvarteta lasījumā. Elēģija, korālis un meditācija – trīs apcerīgas daļas, kam pa vidu divas enerģiskas tokātas. Spēcīga un pārdomas rosinoša refleksija par pasauli, cilvēka vietu tajā un iespējamiem nākotnes scenārijiem. Kronos kvarteta ieskaņojums tika nominēts Grammy 2003 kategorijā "Labākais kamermūzikas ieraksts".

„Tempera Quartet" mūziķes lepojas ar to, ka pēc izveidošanas 1997. gadā viņām izdevies ātri vien gūt vērā ņemamu atzinību dzimtajā Somijā. Kā Eiropas koncertzāļu organizācijas projekta Rising Stars izvēlēts ansamblis meitenes 2000.–2001. gada sezonā uzstājās virknē pasaules labāko koncertvietu – Ņujorkas Kārnegi zālē, Londonas Vigmora zālē, Vīnes Musikverein, Amsterdamas Concertgebouw, Briseles Mākslu pilī, Parīzes Cité de la Musique, Ķelnes filharmonijā, Atēnu koncertzālē un Birmingemas Simfoniskajā zālē. Kvartets piedalījies teju visos Somijas kamermūzikas festivālos, toskait Kuhmo, Helsinkos, Turku un Nāntali. Tempera koncertturneju saraksts ir intensīvs, tas ģeogrāfiski aptver Eiropas valstis, Krieviju, Turciju, Japānu un Apvienotos Arābu Emirātus. No 2004. līdz 2007. gadam Tempera uzņēmās kamermūzikas festivāla Riihimäki Summer Concerts māksliniecisko vadību. Ar lielu sajūsmu uzņemts albums ar Žana Sibēliusa kopotu mūziku stīgu kvartetam (skaņu ierakstu nams BIS). Kvarteta Tempera mūziķes mācījušās Sibēliusa akadēmijā Helsinkos, Edsberga Mūzikas institūtā (Zviedrija) un Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, kur ieguva maģistra grādu kamermuzicēšanā (2000).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV