Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

JVLMA Simfoniskais orķestris aicina uz sezonas atklāšanas koncertu

Vita Stiģe-Škuškovnika, 06.10.2010. 12:43

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija aicina visus mūzikas mīļotājus uz sava simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertu piektdien, 8. oktobrī plkst. 18:00 JVLMA Lielajā zālē. Tradicionāli atklāšanas koncerta programmā iekļauti simfoniskās mūzikas paraugi, šoreiz ar vācu kvalitātes zīmi. Izcilā vācu diriģenta Luca Kēlera /Lutz Köhler/ vadībā izskanēs pasaules simfonisma šedevri – Ludviga van Bēthovena Otrā simfonija D dur (1802) un Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija e moll (1885).
JVLMA Simfoniskais orķestris aicina uz sezonas atklāšanas koncertu

Diriģents Lucs Kēlers stāsta: „Jau vairakkārt esmu bijis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un arī diriģējis simfonisko orķestri pirms diviem gadiem, kā arī manā diriģēšanas klasē Berlīnē ir divi studenti no Rīgas – līdz ar to jūtos diezgan piederīgs šai vietai. Arī šoreiz es ceru satikt apdāvinātus studentus, kuri ir atvērti un gatavi apgūt divu izcilu simfoniju stilu un interpretācijas veidu. Runājot par koncertprogrammu, to izvēlējāmies kopā ar Mūzikas akadēmijas vadību. Esmu priecīgs, ka tika izprasta mana piesaiste šāda veida mūzikai. Domāju, ka abas simfonijas ir dārglietas un pilnīgi noteikti tās ir vērts piedāvāt akadēmijas studentiem."

Jāatzīmē, ka, sākot ar šo koncertu, īpašs un patīkams jaunums ir sagādāts visiem Mūzikas akadēmijas koncertu apmeklētājiem – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija piedāvā savlaicīgu un ērtu biļešu iegādi SIA „Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv. Sadarbībā ar SIA „Biļešu paradīze" klausītāji varēs iegādāties biļetes uz nozīmīgākajiem šīs sezonas koncertiem.

Jāpiebilst, ka vācu diriģents Lucs Kēlers ar prieku atgriežas pie Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra, lai, līdzīgi kā pirms diviem gadiem, kopīgi piedzīvotu neaizmirstamus brīžus un emocionālo pacēlumu muzicējot kopā ar mūsu studentiem tik nozīmīgā pasākumā. Lucs Kēlers pašreiz ir Berlīnes Mākslu Universitātes profesors, kā arī regulāri koncertē un pasniedz meistarklases Spānijā. Vairāk kā 25 gadus viņš ir bijis Eiropas Savienības Jauniešu orķestra direktors, Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas galvenais viesdiriģents un goda biedrs, Karaliskās Skotijas Mūzikas un teātra akadēmijas Glāzgovā goda diriģents, Minhenes starptautiskā mūzikas konkursa valdes priekšsēdētājs un Vācijas Mūzikas padomes goda loceklis, Hannoveres Mūzikas un teātra universitātes profesors, tajā skaitā pirmais viceprezidents. 1999. gadā viņu ievēlēja par diriģēšanas profesoru un simfoniskā orķestra māksliniecisko vadītāju prestižajā Berlīnes Mākslu universitātē.

Kēlers studējis fagota un klavieru spēli, kompozīciju un diriģēšanu Hanoveres Mūzikas un teātra augstskolā, kur aizsākusies arī viņa interese par kamermūziku. Kā fagotists veicis daudzus ierakstus un pasniedzis meistarklases visā pasaulē. Viņa skolnieki ir ieguvuši galvenās balvas konkursos Tokijā, Minhenē, Belgradā, Kalmārā u.c. Kā diriģents Lucs Kēlers ir sadarbojies ar ļoti daudziem Vācijas orķestriem, ieskaitot Vācijas Simfonisko orķestri Berlīnē, Frankfurtes Radio simfonisko orķestri, Zārbrikenes un Hamburgas simfonisko orķestri. Diriģējis festivālos Lucernā, Berlīnē, Drēzdenē, Belgradā, Seviljā, Maiami, Aldeburgā (GB), Reingau (DE), un citur.

Profesors Kēlers ir bijis viesdiriģents ASV, Itālijā, Šveicē, Francijā, Skandināvijā, Holandē, Polijā, Lielbritānijā, Dienvidslāvijā, Spānijā, Jaunzēlandē, Meksikā, daudzviet Āzijā un, protams, Vācijas muzikālās dzīves centros – Berlīnē, Hamburgā, Frankfurtē, Leipcigā, Drēzdenē, Štutgartē, Ķelnē u.c. un regulāri atgriežas šajās vietās atkal. Ierakstījis starptautiskajā presē augsti novērtētu desmit CD ciklu kopā ar Frankfurtes Radio simfoniskā orķestra pūšaminstrumentu ansambli un nozīmīgākos Mocarta darbus kopā ar Zārbrikenes Radio simfonisko orķestri. Veicis ierakstus arī kopā ar Vācijas Simfonisko orķestri Berlīnē. L. Kēlera diriģētajā repertuārā ietilps mūzika no baroka līdz mūsdienām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV