Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

LNSO uzsāk jauno sezonu kopā ar „BDO Zelmenis & Liberte"

Mārtiņš Pučka, 14.10.2010. 09:53

Trešdien, 13. oktobrī, Lielajā Ģildē notika preses konference, kurā plašsaziņas līdzekļu pārstāvji tika informēti par Eiropas koncertturnejas rezultātiem, nozīmīgākajiem šīs sezonas koncertiem, kā arī par LNSO sadarbības uzsākšanu ar zvērinātu advokātu biroju „BDO Zelmenis & Liberte", kurš ir kļuvis par sešu LNSO koncertprogrammu atbalstītāju 2010. / 2011. gada koncertu sezonā.
LNSO uzsāk jauno sezonu kopā ar „BDO Zelmenis & Liberte"

Preses konferencē piedalījās un klātesošos uzrunāja arī LR Kultūras ministrs Ints Dālderis: „Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pašlaik ir savā labākajā formā, jo tas mākslinieciskais līmenis, kas klausītājiem tiek demonstrēts koncertos gan Rīgā, gan Eiropas labākajās koncertzālēs, ir ļoti augsts. To apliecina arī atsauksmes par neseno orķestra turneju. Tas ir sasniegts ar ļoti nopietnu darbu un primārais uzdevums ir uzturēt šo līmeni, ko, manuprāt, palīdzēs arī šajā sezonā vēl plānotie vieskoncerti."

Informējot par LNSO 2010. / 2011. gada koncertu sezonas nozīmīgākajiem notikumiem LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe ar prieku paziņoja, ka Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim šajā sezonā ir jauns atbalstītājs - zvērinātu advokātu biroju „BDO Zelmenis & Liberte". Savukārt „BDO Zelmenis & Liberte" partnere Vita Liberte, komentējot sadarbības uzsākšanu sacīja: „Veiksmīgu uzņēmumu nesavtīgs atbalsts spilgtiem Latvijas kultūras dzīves notikumiem ir pareizā formula, kas ne tikai bagātina kultūras dzīvi, bet arī neļauj tai norimt pat skarbāko pārbaudījumu gados. Patiesi ceram, ka mūsu atbalsts un profesionālais padoms nodokļu plānošanas jomā būs noderīgs, lai Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris spētu paveikt šķietami neiespējamo – sabalansēt ierobežoto finansējumu ar iespējām panākt patiesi kvalitatīvu, pasaules līmeņa simfoniskā orķestra skanējumu jaunajā sezonā."

Stāstot par LNSO panākumiem turnejā Ilze Paidere-Staķe uzsvēra, ka kritikās izteiktie slavinājuma vārdi orķestrim atbilst realitātei, jo tā muzikālais sniegums bija patiešām izcils. Tāpēc arī Eiropas klausītāji, kas ikdienā pieraduši pie augstākās klases snieguma bija pārsteigti par mazpazīstamā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izcilo sniegumu, ko arī neslēpa savos sajūsmas saucienos un recenzijās.

Kā jau ziņots Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris no šī gada 20. septembra līdz 6. oktobrim kopā ar savu galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju Karelu Marku Šišonu un pasaulslaveno latviešu operdziedātāju Elīnu Garanču bija devies Eiropas koncertturnejā. Turnejas laikā koncerti tika sniegti prestižās Eiropas koncertzālēs, bet mākslinieku sniegums izpelnījās izcilu publikas un kritiķu novērtējumu, par ko plaši rakstīja arī ārvalstu mediji. Orķestra skanējumam tika veltīti tādi vārdi kā:

„......Latvijas Nacionālais orķestris, kuru vada jaunais, bez notīm diriģējošais Karels Marks Šišons, parādīja sevi kā labu ansambli, sniedzot nevis ierasto viesizrāžu rutīnu, bet gan augstākās kvalitātes muzicēšanu, piepildot ar raksturu un veidolu Verdi operas „Sicīliešu vakarēdiens" uvertīru, fragmentus no Bizē "Karmenas" vai Rimska-Korsakova „Spāņu kapričo".
publicēts 28.09.2010. laikrakstā „Suddeutsche Zeitung", autors Haralds Egebrehts

„..........Par īsta aizkustinājuma mirkli varēja pateikties Diānas Ozoliņas čella solo, atskaņojot Montsalvažes „El cant dels ocells". Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris spēlēja Karela Marka Šišona vadībā, kurā vizuāli bija manāms kaut kas no Tīlemaņa, tikai ne tik maniakāls. Šišona vadībā mūziķi bija gatavi uzņemties kauju un iet līdz savu iespēju robežām. Viņš sniedza sensacionālu prieku un efektīgu „Sicīliešu vakarēdiens" uvertīru, un tieši ritmiskajā daļā vienmēr bija izcili precīzs.
publicēts 28.09.2010. laikrakstā „Munchner Merkur", autors Tomass Vilmans

„Elīna Garanča un teiksmainais Latvijas Nacionālais orķestris ......... patiesi pārsteidzoši, jo Latvijas Nacionālais orķestis sniedz patiesas izjūtas un ļauj uzliesmot žilbinošām krāsām, kas slēpjas šajās spāņu dziesmās „canciones" un ārijās. Neņemot vērā šo aizrautību, tas Karela Marka Šišona jutīgajā vadībā reaģē uz katru Garančas skatienu. Jā, tiešām reti gadās, ka orķestra starpspēle gandrīz vai tiek vērtēta augstāk par īsto vakara zvaigzni.
publicēts 28.09.2010. laikrakstā „Abendzeitung", autors Krista Ziga

Savukārt jau pēc divām nedēļām – 22. un 23. oktobrī LNSO un K. M. Šišons Latvijas klausītājus aicinās uz LNSO 2010./2011. sezonas atklāšanas koncertiem. Tajos klasiskās mūzikas cienītājiem tiks piedāvāts viens no Gustava Mālera šedevriem – Otrā simfonija, kas pazīstama arī kā „Augšāmcelšanās simfonija". Šī simfonija, kurā Pastarās dienas, Pestīšanas un Augšāmcelšanās tematika atklāj Mālera vīziju par mūžības skaistumu, ir viens no vismajestātiskākajiem romantisma laikmeta muzikālajiem darbiem. Savukārt otrs, ne mazāk nozīmīgs sezonas atklāšanas koncerta notikums būs latviešu komponista Ērika Ešenvalda jaundarba „Fanfaras" pasaules pirmatskaņojums. LNSO un galvenais diriģents Karels Marks Šišons turpina iesākto un plašu publikas atsaucību guvušo tradīciju – latviešu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumus LNSO sezonas atklāšanas un noslēguma koncertos.

Sezonas atklāšanas koncertu par jo īpašu notikumu padarīs orķestra galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Karela Marka Šišona sadarbība ar izciliem solistiem – Kārenu Slaku no Ņujorkas Metropolitēna operas un Jeļenu Batukovu no Vīnes Valsts operas, koncertā piedalīsies arī LNO koris.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV