Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Latvijas Radio koris jaunās mūzikas festivālā "Arēna" pirmatskaņos sešus jaundarbus

Inga Žilinska, 20.10.2010. 11:39

Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" koncertā "Ziemeļu balss" šodien, 20. oktobrī, pulksten 20.00 Rīgas vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Latvijas Radio koris diriģenta Kaspara Putniņa vadībā pirmatskaņos sešus jaundarbus. Visi skaņdarbi ir projekta "Concrescence" iedvesmoti opusi, un to pamatā ir kormūzikā reti izmantoti un novatoriski skaņveides paņēmieni.
Latvijas Radio koris jaunās mūzikas festivālā "Arēna" pirmatskaņos sešus jaundarbus

Jaunās mūzikas festivāla "Arēna" tēma šogad ir "Kultūras arhetips. Laiks" un muzikāli uzmanība tiek fokusēta uz laikmetīgās mūzikas un tradicionālo kultūru mijiedarbi. Latvijas Radio koris koncertā "Ziemeļu balss" atklās jaunu pasauli, kur arhaiskus tradicionālās kultūras elementus ar mūsdienām savijuši latviešu komponisti Līga Celma, Gundega Šmite, Kristaps Pētersons un Mārtiņš Viļums, igaunis Toivo Tulevs un norvēģu skaņradis – "Concrescence" projekta radītājs Lase Tūresens.

"Concrescence" mērķis ir attīstīt inovācijas kora mūzikā un kompozīcijā, mūsdienīgas rakstības tehnikas salāgojot ar senajām tradicionālās dziedāšanas manierēm un citiem tautas mūzikas elementiem. Projektu pirms diviem gadiem aizsāka Latvijas Radio koris sadarbībā ar Stokholmas un Oslo mūzikas augstskolu mācībspēkiem un unikālu mūziķi - īpašu seno dziedāšanas tehniku virtuozu Kristiānu Cēnderu no Šveices. Tā ietvaros Latvijas Radio koris apguva starptoņu, virstoņu un dažādu senu vokālo paņēmienu dziedāšanas tehnikas. Šo elementu integrēšana vokālajā mūzikā paver komponistiem plašus apvāršņus ideju lidojumam un atklāj jaunu, tembrāli neparastu kora sabalsojumu klausītājam.

Daļa no "Concrescence" ietvaros tapušajiem skaņdarbiem ar milzīgiem panākumiem un publikas stāvovācijām tika pirmatskaņoti Norvēģijā šī gada septembrī. Nu Latvijas Radio koris savus klausītājus aicina klātienē izbaudīt "Concrescence" projektā tapušās kompozīcijas.

Biļetes "Biļešu paradīzes" kasēs un Rīgas vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā pirms koncerta.

Vairāk informācijas: http://www.radiokoris.lv, kā arī: www.zehndermusic.ch un www.lassethoresen.com/concrescence/index.htm

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV