Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Pūpolsvētdienā Rīgas Domā notiks Jana Garbareka un vīru kora "The Hilliard Ensamble" jaunākā albuma pirmatskaņojums

Inese Mihasjonoka, 25.10.2010. 16:14 | komentāri (2)

Pūpolsvētdienā, 2011.gada 17. aprīlī, Rīgas Domā notiks Jana Garbareka (NO) un vīru kora "The Hilliard Ensamble" (UK) triloģijas jaunākā albuma "Officum Novum" pirmatskaņojums.
Pūpolsvētdienā Rīgas Domā notiks Jana Garbareka un vīru kora "The Hilliard Ensamble" jaunākā albuma pirmatskaņojums

Jana Garbareka (Jan Garbarek) un "The Hilliard Ensemble" apvienošanās kopš 1993. gada ir radījusi inovāciju pilnu mūziku. Izcilais „Officium" albums, kurā Gabareka virtuozā saksofona spēle „piektās balss" lomā kopā ar "The Hilliard Ensemble" parādīja pirmās pazīmes šīs mūziķu kombinācijas plašajam diapazonam un emocionālajam spēkam, kā rezultātā albums tika pārdots vairāk nekā miljons eksemplāros. „Mnemosyne" (1998) turpināja uzvaras gājienu, paplašinot repertuāru ārpus „agrīnās mūzikas" robežām, lai ietvertu gan senus, gan modernus darbus.

Tagad, pēc vēl vienas desmitgades kopīga darba, ir radīts „Officium novum", Garbarek/Hilliard triloģijas svaigākais albums, kuru gluži kā iepriekšējos albumus ierakstīja Sv. Gerolda klosterī Austrijā. Šoreiz galvenais uzsvars ir likts uz mūziku no Armēnijas, balstoties uz Komitas Vardapeta adaptāciju skaņdarbiem, kas balstās gan uz viduslaiku garīgo mūziku, gan uz Kaukāza reģiona bardu tradīcijām. Hilliard dalībnieki iepazina šos skaņdarbus, viesojoties Armēnijā, un šī mūzika iedvesmo Gabareka daiļrades viskaislīgāko pusi. Papildus armēņu skaņdarbiem „Officium novum" repertuārā ietilpst: Arvo Perta (Arvo Pärt) „Most Holy Mother of God" akapella versijā, bizantiešu dziedājums, divi Jana Garbareka skaņdarbi, tostarp „We are the stars" jaunā versija un spāņu „Tres morillas". Albumā ietverta arī Perotina „Alleluia, Nativitas" jaunā versija, kas iepriekšējā variantā bija ierakstīta otrajā albumā „Mnemosyne": interpretācijas brīvība ir pierādījums tam, ka projekts ir attīstījies kā viens veselums kopš tā prezentēšanas ECM New Series, un The Hilliard Ensemble tagad aktīvi piedalās improvizācijas procesos un jaunu mērķu sasniegšanā.

Viens no pasaules labākajiem senās un laikmetīgās mūzikas interpretiem - vīru vokālais kvartets "The Hilliard Ensemble" ir jau bijis Latvijā trīs gadus atpakaļ, kā arī pie vīru kvarteta mācījušies mūsu pašu puiši no Cosmos. Savukārt, akadēmiskais koris Latvija Ņujorkā kopā uzstājies ar viņiem un Sigur Ros. Džeza gardēžiem Jans Garbareks pazīstams kā viens no pasaules saksofonistu elites pārstāvjiem ar savu norvēģu „auksto" skanējumu un vispārēji meditatīvo gaisotni, ko viņš rada ar savu mūziku.

Jans Garbareks (Jan Garbarek) - saksofons
Deivids Džeims (David James) - kontrtenors
Stīvens Herolds (Steven Harrold) - tenors
Rodžers Kovejs- Kramps (Rogers Covey-Crump) - tenors
Gordons Džons (Gordon Jones) - baritons.

http://www.garbarek.com/
http://www.hilliardensemble.demon.co.uk/
http://www.ecmrecords.com
http://www.youtube.com/watch?v=DAMR-ZUHQD8
http://www.youtube.com/watch?v=Qc9MVCjrKrc&feature=related
http://www.bilesuserviss.lv/lat/concerts/muzika/klasika/?concert=74505

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV