Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

„Sinfonietta Rīga" uzsāk jaunu kamermūzikas projektu - „Kamersimfonija Zoom in"

Aija Semjonova, 09.11.2010. 09:44

„Sinfonietta Rīga" mūziķi aicina uz cikla „Kamersimfonija Zoom in" pirmo koncertu 12. novembrī plkst. 19:30 Lielajā ģildē. Koncertā klausītāji varēs novērtēt Vilņa Šmīdberga skaņdarba "Saucēja balss" pirmatskaņojumu. Ar kontrasta krāsām koncertu piepildīs amerikāņu komponista Džona Adamsa skaņdarbs "Son of Chamber Symphony", ievērojamā skotu komponista Džeimsa Makmilana "Sinfonietta" un Jāņa Ivanova Kamersimfonija (Četrpadsmitā simfonija). Diriģents Normunds Šnē.
„Sinfonietta Rīga" uzsāk jaunu kamermūzikas projektu - „Kamersimfonija Zoom in"

Ar koncertu Lielajā ģildē „Sinfonietta Rīga" piesaka jaunu projektu, kura ietvaros vairāku gadu garumā tiks atskaņotas jaunas latviešu komponistu kamersimfonijas, kas programmā tiks apvienotas ar šī žanra izcilākajiem paraugiem no pasaules mūzikas literatūras.

Cikla idejas autors Normunds Šnē: „Pagājušā gadsimta sākumā dažādu virzienu radikālās idejas un klasiķu darbos akumulētā enerģija izraisīja nozīmīgu un revolucionāru pavērsienu, kura rezultātā mākslas, to skaitā mūzika, vairs nebija iespējamas agrākajā statusā un estētikā. Atonālās mūzikas pamatlicējs Arnolds Šēnbergs, meklējot jaunajai mākslai atbilstošu ietvaru, nonāca pie atziņas, ka ne vienmēr lielām un nozīmīgām idejām ir nepieciešama pompozi ārišķīga izpausmes forma. Tā radās viņa pirmā kamersimfonija opus 9 (1906.), kuras rezonanse izraisīja burtiski radošu eksploziju – šādam sastāvam, bet ar ārkārtīgi atšķirīgu māksliniecisko uzstādījumu 20.gadsimtā ir sacerēti simtiem opusu. Kas ir kamersimfonija šodien – pēc vairāk nekā simts gadiem? Atbildes koncertos mūsu jaunajā ciklā".

Mūsdienu amerikāņu pazīstamākā komponista Dž. Adamsa skaņdarbs "Son of Chamber Symphony" aprakstāms ar tādiem grūti tulkojamiem jēdzieniem kā funky groove vai driving beat, pievienojot vēl arī "ātrgaitas aritmiju" un atslodzes brīdim "lēni raisošos melodiju". Nosaukums ir atsauce uz Adamsa skaņdarbu Chamber Symphony, kas tapis piecpadsmit gadu agrāk un uzskatāms par kādu no jaunās kamersimfonijas vecākiem.

Skotu mūsdienu mūzikas ievērojamākā komponista Dž. Makmilana 1991. gadā komponētā "Sinfonietta" piedāvā kontrastainu noskaņu spektru no rāma rituāla līdz groteskam maršam.

V. Šmīdbergs par jaundarbu saka: "Šo darbu pabeidzu 2009. gada pavasarī pēc ieilguša klusēšanas perioda. Vēlējos uzrakstīt ko izteikti mažorīgu, lai vismaz tādā veidā reaģētu uz apkārtējo drūmumu, to visur mītošo putojošo melnumu, no kā jau metās drusku šķērmi. No minora šajā gabalā nebūs ne vēsts. Vai varat iedomāties? – viens vienīgs mažors, kas grozās ap skaņu "la". Neko tādu vēl nekad neesmu komponējis."

Jāņa Ivanova Kamersimfonijas izcili skaistajā mūzikā ieausta gan pavasarīgi vētraina aizrautība, gan klusināta apcere. Iespējams, tieši šajā simfonijā visskaidrāk saklausāma Ivanova interese par Francijas komponistu mūziku.

Koncerta organizators VSIA „Latvijas Koncerti".

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās. Biļetes cena no 5 līdz 15 latiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV