Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Francijas, Slovēnijas un Latvijas mūziķi tiksies projekta LIEU koncertos

Ināra Jakubone, 12.11.2010. 10:22

Ir uzsākta biļešu tirdzniecība uz EK programmā "Kultūra 2007-2011" atbalstītā projekta LIEU koncertiem, kas Spīķeru koncertzālē notiks 7. un 8.decembrī.

Projekta LIEU iniciators ir franču laikmetīgās mūzikas ansamblis "Aleph". Viņus nešaubīgi var dēvēt par mūsdienu mūzikas interpretācijas ekspertiem – pieredze krāta nu jau 27 gadu garumā, koncertēts daudzās Eiropas valstīs, arī abās Amerikās. Sadarbība veidojusies gan ar laikmetīgās mūzikas grandiem, gan visjaunākās paaudzes komponistiem, jo "Aleph" ik otro gadu rīko arī kompozīcijas meistarkursus. Pēc viņu iniciatīvas tapuši un atskaņoti vairāk nekā 180 jaundarbi.

Izrādās, ne tikai ansambļa "Aleph" nosaukumu, bet arī viņu darbības prioritātes ir iedvesmojis Horhes Luisa Borhesa stāstu krājums "Alefs" ("Aleph") – Borhesa cildināto izteiksmes brīvību, daudzveidību, kā arī atvērtību jauniem iespaidiem un satikšanām – to visu par savām prioritātēm sauc arī "Aleph". "Kopš 1983.gada mums vissvarīgākā šķitusi mākslinieciskā kvalitāte, tāpat - iespēja gan sarunāties ar publiku, gan sadarboties ar visdažādāko zemju mūziķiem, " teic "Aleph". Un savas darbības divdesmitpiecgadē - 2008.gadā - vērienīgam kopprojektam iedvesmo vēl septiņu valstu – Vācijas, Somijas, Nīderlandes, Grieķijas, Portugāles, Slovēnijas un arī Latvijas laikmetīgās mūzikas ansambļus. Projektu nodēvē lakoniski – LIEU, šī abreviatūra atšifrējama kā "Laboratoire Instrumental Européen" – "Eiropas Instrumentālā Laboratorija". Tas ir laikmetīgās mūzikas jaunradi veicinošs projekts, par kura būtiskāko uzdevumu un mērķi "Aleph" pasludina kvalitatīva Eiropas partneru sadarbības tīkla izveidi, kas ne tikai veicinātu sadarbību starp Eiropas jaunās mūzikas ansambļiem un komponistiem, bet arī stimulētu mākslinieku un skaņdarbu starptautisko apriti. Latviju LIEU pārstāv "Altera Veritas", Mazsalacas Jauno komponistu meistarkursi - augustā "Aleph" jau pabija Latvijā un Mazsalacā, un projekta līdzorganizators - Latvijas Mūzikas informācijas centrs.

LIEU idejiskais centrs meklējams Parīzē, Dunois teātrī . Šajā nelielajā Parīzes teātrī, turpat pie Francijas Nacionālās bibliotēkas, divu gadu laikā kopā ar ansambli "Aleph" uzstāsies visi LIEU iesaistītie ansambļi. Pēc tam saimnieku lomā iejutīsies arī pārējie LIEU sarbības tīkla partneri. Tādējādi divu gadu laikā projektā piedalīsies apmēram 50 mūziķi, tā ietvaros izskanēs vairāk nekā 25 jaundarbi 30 koncertos jau minētajās 8 Eiropas valstīs.

"Altera Veritas" oktobrī muzicēja Ļubļanā festivālā "Slowind", saņemdams labas kritiķu atsauksmes par profesionālu izcilību, decembra pašā sākumā uzstāsies Parīzes Dunois teātrī, bet 7. un 8. decembrī savus saspēles partnerus – franču "Aleph" un slovēņu "Slowind" uzņems Rīgā, kopīgi muzicējot Spīķeru koncertzālē.

Programmā – gan modernisma klasiķi Džons Keidžs un Maurīsio Kāgels, gan sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados debitējušie – francūzis Žerārs Bukē un Francijas grieķis Žoržs Apergiss, dānis Nīlss Rosings- Skovs un slovēnis Vinko Globokars, latvieši Vilnis Šmīdbergs un Imants Mežaraups. Tāpat arī gluži jaunie – trīsdesmitgadnieki - slovēnietes Bojana Šaliča-Podešva un Nina Šenka, latvieši Santa Bušs, Ēriks Ešenvalds, argentīnietis Hosē Manuels Serano, kuru "Aleph" satika šovasar Mazsalacas meistarkursos.

Koncertus Rīgā atbalsta Francijas Kultūras centrs, VKKF, Latvijas Kultūras ministrija, Eiropas Kopienas programma "Kultūra 2007-2011".

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs kā arī pirms koncertiem Spīķeru koncertzālē. Cena – 2 LS. Uzrādot apliecību, Mūzikas un mākslas izglītības iestāžu audzēkņiem un studentiem ieeja brīva.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV