Piektdiena, 27.Septembris 2024. » Vārdadienas svin: Ilgonis, Ādolfs;

Spīķeru koncertzālē skanēs elektroakustisks stāsts „Ugunszīme"

Rinta Bružēvica, 24.11.2010. 11:41

„Latvijas Koncerti” piedāvā elektroakustisku stāstu “Ugunszīme” Spīķeru koncertzālē ceturtdien, 25. novembrī pl. 19.30. Jaunā un provokatīvā komponista Kristapa Pētersona izdomātajā stāstā par apriti un sargāšanu līdztekus paša Kristapa mūzikai skanēs ne mazāk aizrautīgo teatrāļu Jēkaba Nīmaņa un Edgara Raginska opusi, kā arī klasiķu Volfganga Dārziņa un Jāzepa Vītola variācijas par latviešu tautas dziesmām Kristapa Pētersona skatījumā.
Spīķeru koncertzālē skanēs elektroakustisks stāsts „Ugunszīme"

Stāstā „Ugunszīme" spēlēs izcilākais Latvijas saksofonists Oskars Petrauskis; viens no vislokanākajiem un talantīgākajiem čellistiem Ēriks Kiršfelds, kura karjera vienlīdz spoža gan orķestrī Kremerata Baltica, gan kamermūzikas laukos; uzņēmīgais jaunās mūzikas popularizētājs Uģis Krišjānis, kā arī nepārspējamais skaņupasaules meistars DJ Krii. Ar kontrabasu koncertā piedalīsies pats Kristaps Pētersons. Interesanti, ka mūziķi piekrituši ne tikai spēlēt, bet arī runāt.

Idejas autors – Kristaps Pētersons par projektu "Ugunszīme": "Svastikas zīmē man liekas pievilcīga simetrija. Pats gan nekad neesmu zīmējis svastikas uz sienas, vismaz apzinātajā mūža daļā nē. Runājot par tautasdziesmu apdarināšanu, jautājums ir, vai vispār kaut ko vajag apdarināt. Man vienkārši ļoti patīk tautas mūzika, jo tur ir tādi tīrradņi un neaprakstāms spēks, ka nevaru atturēties no kārdinājuma izmantot to savā labā. Turklāt, ieceļot tautas dziesmu laikmetīgā muzikālā vidē, (elektronika, akustiskās sistēmas plus akadēmiskie instrumenti), tā iegūst jaunu dimensiju. Dzimst vēl nedzirdēts stāsts ar jau iepriekš zināmu tekstu."

Diemžēl ugunszīmei jeb svastikai 20. gadsimts uzslāņojis nevajadzīgu papildu informatīvo slodzi. Šīs "Ugunszīmes" veidotāji runās tikai par sargāšanu. Gudrās galvās, saprātīgos prātos un zinošās sirdīs ugunsspēks tiek virzīts pareizā gultnē – tas ved mājup un dod patvērumu. Tā ir tā sargāšana.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV